Josef Porkert

Josef Porkert | foto: Jana Klímová, MF DNES

Výrobce kuchyňských mlýnků J. Porkert zkrachoval

  • 159
Výrobce světoznámých litinových kuchyňských mlýnků J. Porkert už mlýnky vyrábět nebude. Firma s více než stoletou tradicí zkrachovala. Konkurzním správcem jmenoval královéhradecký soud Bohumila Ježka. Firma se potýkala s finančními problémy několik let, vaz jí však nakonec srazila čínská konkurence.

Informaci zjistitla agentura ČTK na hradeckém soudu.

V podniku ze Skuhrova nad Bělou na Rychnovsku již od ledna působil exekuční správce. Za problém tehdy označil špatnou skladbu dluhů.

"Podnik problémy má. Byl jsem však do něho dosazen ne jako konkurzní správce, ale jako správce v rámci exekučního řízení. Zatím se zpracovává účetní uzávěrka a zjišťuje se stav majetku, financí, pohledávek a závazků podniku," uvedl tehdy pro MF DNES správce Ježek. - více zde

Podle posledních dostupných údajů firma v roce 2005 vykázala při tržbách 209 milionů korun ztrátu 12,7 milionu korun. Závazky firmy po lhůtě splatnosti činily 35,5 milionu korun, uvedla agentura.

Obrázek

Historie rodinné firmy začala v roce 1881, jejím nejznámějším výrobkem se stal mlýnek na maso. Mlýnek na obrázku pochází z třicátých let.

J. Porkert na počátku vyráběl běžnou litinu, rošty do kamen, kamna, pianové rámy, o něco později začal s ručními kuchyňskými mlýnky. Původním majitelům z rodiny Porkertů se podnik vrátil po roce 1989 v zuboženém stavu.

Když se firma vzpamatovala, dodávala výrobky do devadesáti zemí a vyvážela osmdesát procent produkce. Ztráty jí však způsobily méně kvalitní, ale zato levnější mlýnky z Číny. S většími finančními potížemi se J. Porkert potýkal už v roce 2002. Na podzim 2005 měl podnik problémy s výplatami mezd a do jeho čela nastoupil krizový management.

Měl by stát více chránit firmy před zahraniční konkurencí?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 24. června 2007. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 2484
NE
NE 885
,