Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Vyhledávač Google vydělal přes 37 miliard, akcie firmy výrazně zpevnily

  • 7
Americký internetový gigant Google ve třetím čtvrtletí vydělal v přepočtu 37,6 miliardy korun. Meziročně tak zisk vyrostl o výrazných 32 procent, a to i přesto, že firma musela utlumit své podnikání v Číně.

Vyšší než loni byly také tržby, které se zvýšily o 23 procent na 7,29 miliardy dolarů (asi 126,3 miliardy Kč).

Výsledky překonaly odhady analytiků a akcie firmy po oznámení výsledků posílily o 9,1 procenta. Googlu se podařilo výrazně zvýšit zisk navzdory tomu, že během čtvrtletí přijal zhruba 1 500 zaměstnanců a přestože utlumil aktivity v Číně.

Zisk na jednu akcii činil 6,72 USD, a zvýšil se tak z předchozích 5,13 USD, kde byl před rokem. Bez vlivu jednorázových účetních položek Google vydělal 7,64 USD na akcii. To je vysoko nad odhady analytiků, kteří čekali zisk na akcii 6,69 USD.

Takzvané čisté tržby, které neberou v úvahu klíčovou položku TAC, vzrostly o 25 procent na 5,48 miliardy dolarů. I v tomto ohledu firma překonala odhady, protože analytici v anketě agentury Reuters předpovídali čisté tržby 5,27 miliardy dolarů.

Položka TAC (Traffic Acquisition Costs) vyjadřuje výdaje, které Google platí partnerským webům. Jde většinou o příjmy z reklamy, o které se firma s weby dělí.

,