Volkswagen se chce stát největší automobilkou na světě.

Volkswagen se chce stát největší automobilkou na světě. | foto: VW

Volkswagen zdvojnásobil čistý zisk, zaměstnanci dostanou odměny

  • 76
Německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je česká Škoda Auto, loni více než zdvojnásobil čistý zisk na 16 miliard eur. Vedení firmy navrhne výrazné zvýšení dividendy a závodní rada by pak měla požadovat větší odměny pro zaměstnance.

Společnost už v lednu oznámila, že loni poprvé v historii prodala přes osm milionů vozů. Prodej stoupl o 14 procent na 8,156 milionu vozů. Čistý zisk za loňský rok se zdvojnásobil na 16 miliard eur, což je zhruba 400 miliard korun. V roce 2010 byl čistý zisk Volkswagenu 7,2 miliardy eur.

Výroční zprávu o hospodaření Volkswagen představí 12. března. V pondělí by měla zasedat dozorčí rada společnosti. O hospodářských výsledcích v předstihu informoval německý list Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Vedení firmy podle listu navrhne výrazné zvýšení dividendy. Závodní rada by pak měla požadovat větší odměny pro zaměstnance.

Škoda Auto, česká součást koncernu VW, loni prodala rekordních 875 tisíc aut. Meziročně prodej zvýšila o 15 procent. Do roku 2018 chce dosáhnout prodeje přes 1,5 milionu aut ročně.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Plánuje zvýšit prodej na více než deset milionů vozů ročně. Firma v lednu potvrdila, že nadále usiluje o spojení s německým výrobcem sportovních vozů Porsche.

,