Eurotunnel

Eurotunnel - Podmořský tunel pod kanálem La Manche. | foto: Profimedia.cz

Věřitelé schválili restrukturalizaci Eurotunnelu

  • 5
Podmořský tunel pod kanálem La Manche vsadil na záchranný plán, který ho má spasit před likvidací. Věřitelé odsouhlasili nový restrukturalizační projekt, který počítá s finanční injekcí od Citigroup, nebo konsorcia Goldman Sachs-Deutsche Bank.

Plán podpořilo 72 procent držitelů nadřízeného dluhu, který má při vypořádávání závazků přednost před jinými dluhy, řekl mluvčí firmy John Keefe.

Podle agentury AP získala společnost Eurotunnel dvě konkurenční nabídky na financování skomírajícího projektu.

Zatímco společnosti Deutsche Bank a Goldman Sachs vyjádřily již dříve ochotu financovat ozdravný projekt, rozhodnutí Citigroup bylo více překvapující.

"Důležité je, že dvě z největších bankovních skupin na světě chtějí financovat tento restrukturalizační plán," řekl agentuře AP tiskový mluvčí Eurotunnelu John Keefe.

Poslední plán restrukturalizace počítá s přeměnou akcií Eurotunnelu v akcie nové společnosti s názvem Groupe Eurotunnel. 

Podle zpravodajského serveru BBC.co.uk bude nová společnost očištěná od dluhů a bude nadále provozovat podmořský tunel díky dlouhodobému bankovnímu úvěru ve výši 2,84 miliardy liber, to je v přepočtu přibližně 117,5 miliardy korun. 

Původní akcionáři Eurotunnelu budou držet 13 procent akcií nové společnosti. Později se tento podíl může zvýšit na 67 procent.

Provozovatel podmořského spojení mezi Francií a Británií se potýká s problémy již od startu projektu. Plánované náklady se později ukázaly být podhodnocené a zároveň si tunel nenašel tolik zákazníků, kolik se předpokládalo. V současnosti již překročil dluh firmy hranici šesti miliard liber. - více zde