V Americe se rodí nová telekomunikační jednička

Na americkém telekomunikačním trhu se rodí nový kolos, který se svou velikostí přinejmenším vyrovná dosavadní jedničce - společnosti Verizon Communications. Společnost SBC Communications oznámila, že zhruba za 16 miliard dolarů v akciích koupí svého konkurenta AT&T.

Nová firma, jejíž tržby by se měly ročně pohybovat kolem 70 miliard dolarů, bude muset ke sloučení ještě získat souhlas regulačních orgánů.

SBC chce tímto krokem posílit svoji pozici na trhu služeb pro velké firemní zákazníky. Dokončení transakce se očekává v prvním pololetí 2006.

Dohoda už sklidila kritiku ze strany analytiků, kteří považují 16 miliard dolarů za příliš vysokou částku. Poukazují na to, že AT&T se potýká s poklesem tržeb a pochybnými vyhlídkami na další růst.

Oznámení přichází krátce poté, co byla ohlášena jiná velká fúze. Procter & Gamble v pátek uvedl, že za zhruba 57 miliard dolarů koupí společnost Gillette. - více zde

Vlna fúzí teď ve Spojených státech nabírá na intenzitě, což je známkou toho, že podniky vidí růstové možnosti, tvrdí analytici.

,