US Airways

US Airways | foto: Profimedia.cz

US Airways získaly povolení opustit bankrotový režim

  • 1
Americké aerolinky US Airways se mohou vymanit z bankrotové ochrany. Rozhodl o tom americký soud. Společnost ale nyní musí ještě počkat minimálně deset dnů, než formálně bankrotový režim opustí, uvedla agentura AP.

US Airways musely, stejně jako řada dalších leteckých dopravců, bojovat se zostřenou konkurencí a stoupajícími cenami ropy. To před pouhými dvěma dny zlomilo vaz i jiným dvěma americkým aerolinkám, a sice společnostem Delta a Northwest. - více zde

Bankrotová ochrana podle kapitoly 11 zákona o bankrotech nutně neznamená zánik firmy. Naopak dává společnostem možnost, aby podnikly nezbytnou restrukturalizaci.

Sedmé největší americké aerolinky se tak nyní mohou spojit s číslem devět, společností America West Holdings. Fúze se očekává koncem září nebo počátkem října. Spojená letecká společnost, která má létat pod značkou US Airways, by pak podle počtu přepravených pasažérů měla obsadit páté místo.

V režimu je kromě zmiňovaných aerolinek i společnost United Airlines. Samotné US Airways se v bankrotovém režimu ocitly během posledních tří let už podruhé.

 

, ,