Úřad vrátil pokutu Benzině

  • 2
Antimonopolní úřad vůbec poprvé ve své historii vrátil pokutu firmě, kterou potrestal za to, že se s konkurencí domlouvala na cenách, a poškodila tak zákazníky. Téměř sto milionů korun dostala zpět největší tuzemská síť čerpacích stanic Benzina, kontrolovaná polostátní společností Unipetrol.

Na případ upozornily jako první Hospodářské noviny. Úřad chce na vymáhání pokuty počkat až do chvíle, kdy brněnský soud rozhodne o žalobě Benziny na neplatnost pokuty.

Firma v žalobě tvrdí, že se s konkurencí na cenách nedomlouvala. Žádost o vrácení pokuty Benzina odůvodnila svou špatnou hospodářskou situací.

"Úřad dospěl k závěru, že neprodlené uhrazení plné výše pokuty by pro společnost Benzina bylo spojeno s vážnou újmou. Žádost o posečkání byla tedy v tomto případě důvodná," uvedl mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Potvrdil přitom, že jde o první případ vrácení pokuty v historii úřadu. Jeho šéf Josef Bednář o rekordní pokutě v celkové výši 313 milionů korun pro celkem šestici sítí čerpacích stanic rozhodl začátkem letošního června.

Firmy Agip, ConocoPhillips, Aral, OMV, Shell a Benzina, které dohromady vlastní 35 procent všech čerpacích stanic v zemi, se podle něj na cenách domlouvaly po většinu roku 2001. Po Benzině se sto miliony korun má druhou největší pokutu 68 milionů zaplatit OMV. O tři miliony méně musela dát firma Shell. Aral zaplatil 40 milionů, ConocoPhillips 22 a Agip 20 milionů korun.

Benzina byla jediná, kdo rozhodnutí úřadu napadl u soudu. Zástupci dalších sítí včera postup konkurenta nekomentovali a neuvedli, zda se po vzoru Benziny obrátí na soud.

Benzina je dlouhodobě ztrátovou firmou, jen v první polovině letošního roku měla ztrátu přes čtvrt miliardy korun. "Ta stomilionová pokuta by nám výrazně zhoršila situaci," říká Václav Loula z Benziny. Firma je vysoce zadlužená a není jisté, zda by jí chybějící prostředky na běžnou činnost půjčila nějaká banka.

Antimonopolní úřad je známý svým tvrdým postupem vůči firmám, které se domlouvají na vyšších cenách svého zboží a služeb nebo se pokoušejí získat monopolní postavení na trhu. Nedávno například tvrdě zasáhl proti Karlovarským minerálním vodám.