Toyota plánuje porazit General Motors v Číně, Rusku i USA.

Toyota plánuje porazit General Motors v Číně, Rusku i USA. | foto: Toyota

Toyota: Příští rok porazíme GM a budeme jedničkou

  • 6
Japonská automobilka Toyota se chce v příštím roce stát světovou jedničkou a překonat tak dosavadního lídra General Motors (GM). K tomu jí má pomoct plánovaný růst počtu prodaných aut o milion až na 9,2 milionu ročně.

Cílem Toyoty je zvýšit svůj podíl na všech dílčích trzích, zejména ale v Číně, Severní Americe a Rusku, píše agentura Reuters. K odvážné formulaci dovedly Toyotu neočekávaně dobré výsledky prodeje nových hybridních vozů Prius a velký zájem o nákladní automobily Daihatsu v Japonsku.

Zatím se Toyotě daří naplňovat své vize ve Spojených státech. Oproti loňsku tam zvýšila svůj podíl o dva procentní body na 13,4 procenta, zatímco GM spadl ze 31,7 procenta na 26 procent. Detroitská automobilka se totiž rozhodla snížit americkou produkci a místo toho prorazit na asijských trzích.

Čína se tak zřejmě stane klíčovým bojištěm dvou automobilových gigantů.

Letos ale zřejmě ještě naposledy zvítězí General Motors. Za prvních devět měsíců roku 2005 prodal kolem 6,7 milionů aut, Toyota jen 6,1 milionu.

Prvenství patří Toyotě v tržní kapitalizaci, podle agentury Reuters se svými 160 miliardami převyšuje hodnotu GM zhruba desetkrát.