Těžký důchod Jacka Welche

  • 5
Bývalý šéf nejuznávanější americké společnosti General Electric Jack Welch se rozvádí. A v nelítostném soudním sporu s jeho ženou vyplouvají na povrch věci, které by si Welch vystupující doposud na veřejnosti neokázale a skromně, jistě přál, před pozorností médií utajit. Ukazují totiž, jak si v Americe žije důchodce, který měl to štěstí a šéfoval velké a prosperující firmě.

Welch, který GE šéfoval dvacet let, odešel před rokem do penze. Svůj současný majetek v přísežném prohlášení u soudu odhadl na 456,2 milionu dolarů, což je zhruba polovina hrubého domácího produktu Monaka, tedy zjednodušeně řečeno toho, co si tato země za rok vydělá.

Jako samozaměstnávající se důchodce si Welch vydělá ročně po zdanění asi 1,4 milionu dolarů. Více než 350 tisíc dolarů pochází z penze od GE, dalších téměř 380 tisíc po zdanění si Welch vydělá díky své nově založené konzultační firmě. Zbytek peněz má z dividend a úroků z již uložených peněz.

Přesto u soudu vyplynulo na povrch, že bere také tisíc dolarů měsíčně od státu jako příspěvek ze sociálního pojištění. Své měsíční náklady vyčíslil "neutronový" Jack, jak se mu kvůli jeho pracovnímu nasazení říkalo, na 366 114 dolarů. Největší část z toho, asi 200 tisíc dolarů, platí zpátky GE za pokračující využívání firemních výhod.

Původně mu firma chtěla za zásluhy o její rozkvět i nadále platit kancelář, luxusní apartmá a další požitky bez náhrady. Pak však vypukl skandál a Welch raději za tyto požitky platí. Dvacet tisíc dolarů měsíčně utratí také za lidi, kteří se mu starají o účetnictví a finanční a daňové záležitosti.

Podle soudních dokumentů měsíčně dává také dvanáctkrát do roku 614 dolarů na charitu a jako politický příspěvek. Soud v této pasáži spisů neopomněl zdůraznit, že jeho charitativní nadace, kterou k tomuto účelu založil, dala třeba jen vloni potřebným přes tři miliony dolarů.

Vzhledem ke svým výdělkům si Welch může dovolit utrácet. Za jídlo a pití včetně vína vydá proto měsíčně skoro devět tisíc dolarů. Za oblečení téměř dva tisíce. A na dárcích? Měsíčně přes 50 tisíc dolarů.