Carrefour končí, nahrazuje ho Tesco

Carrefour končí, nahrazuje ho Tesco - Carrefour končí, nahrazuje ho Tesco (7. června 2006) | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Tesco zaplatí za prodejny Carrefouru čtyři miliardy

  • 5
Akvizice jedenácti obchodů, které patřily francouzskému řetězci Carrefour, bude stát britské Tesco čtyři miliardy korun. Přeměna prodejen probíhá už od června a skončit by měla na podzim. Tesco tak ještě posiluje svou pozici na českém maloobchodním trhu.

Carrefour se naopak ze střední Evropy stahuje a přebírá prodejny Teska na Tchaj-wanu.

Kromě jedenácti provozoven v Česku jsou součástí směny prodejen mezi Carrefourem a Teskem ještě čtyři obchody na Slovensku. Tam ale Tesco čeká na to, až transakci schválí úřady.

Českou akvizici hypermarketů Carrefour Teskem schválila Evropská komise už v prosinci.

Britskému řetězci loni s tržbami 20,45 miliardy korun patřilo mezi deseti největšími obchodními řetězci páté místo.

V deseti případech jsou převzaté hypermarkety Carrefour v nájmu, nemovitost Tesco získalo pouze v případě pražského nákupního centra Eden.

Britská skupina Tesco letos na jaře zároveň získala od Carrefour Nederland stoprocentní podíl ve společnosti Carrefour ČR, jejíž základní kapitál je bezmála 5,9 miliardy korun.

První tři miliardy korun mělo Tesco za Carrefour zaplatit do 30 dnů od uzavření smlouvy a zbývající peníze má na účty francouzského řetězce převést do konce února příštího roku.

,