Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Aneta Čapková pro iDNES.cz

České Tesco je v miliardové ztrátě. Vysvětluje to změnou účetní metodiky

  • 5
Obchodní řetězec Tesco skončil svůj finanční rok v Česku se ztrátou téměř 1,1 miliardy korun. Společnost špatný výsledek vysvětluje změnou metodiky ocenění majetku. Tržby však firma navýšila na 44,5 miliardy korun. Přestože se lehce zdražovalo, důvěra spotřebitelů vzrostla.

Částka bude převedena na účet neuhrazených ztrát z minulých let, uvádí dokument ve sbírce listin. Celkově neuhrazené ztráty společnosti dosahují téměř 7,2 miliardy korun.

„Záporný hospodářsky výsledek je způsoben přehodnocením aktuální účetní ceny majetku,“ řekl mluvčí společnosti Václav Koukolíček. Tržby českých prodejen stouply o dvě procenta na 44,5 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

V předchozím účetním období Tesco v Česku vykázalo rekordní zisk 3,3 miliardy korun. Hospodářský výsledek účetně ovlivnilo nové ocenění dlouhodobého majetku, konkrétně snížení opravné položky.

„V průběhu finančního roku končícího v únoru 2017 byla spotřebitelská poptávka ovlivňována lehce se zlepšující důvěrou spotřebitelů a jejich příjmy, a to i přes mírný nárůst cenové hladiny,“ uvádí firma ve zprávě.

Řetězec měl na konci posledního účetního období v Česku 198 obchodů. Mateřská společnost Tesco PLC již dříve uvedla, že z prodeje obchodních center v Praze - Letňanech a v Liberci společnost vykázala zisk před zdaněním 2,8 miliardy korun (91 milionů liber).

Pomáhají výnosy z obchodních center

Britský řetězec prodal pražské Obchodní centrum Letňany německé společnosti Union Institutional Investment GmbH. Loni v létě Tesco prodalo v Liberci i nákupní centrum Forum. Realitní společnost Rockcastle za něj zaplatila 80 milionů eur (2,2 miliardy korun). Řetězec v létě rovněž prodal dva své obchodní domy v Plzni a Brně kvůli vysokým nákladům na budoucí opravy.

Britský řetězec Tesco vstoupil na český trh v roce 1996. Tesco předloni zavedlo jednotný řídící tým pro střední Evropu. Prodejny v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a v Polsku mají vedení v Praze. Maďarský tisk na začátku měsíce přišel ze zprávou, že by Tesco mohlo prodat své aktivity v Maďarsku, Česku, Polsku a na Slovensku. Klíčové podle něj je, zda bude pokračovat tlak na zvýšení mezd zaměstnancům. Tesco informaci odmítlo.

Tesco patří s počtem zaměstnanců 11 210 mezi největší tuzemské zaměstnavatele. Pracovníkům na prodejnách řetězce se od července zvýšily základní tarifní mzdy v průměru o 11 procent.

Spolu s Teskem patří mezi největší obchodníky v ČR řetězce Kaufland, Albert, Lidl či Penny Market.