Švarc bude řídit projekty skupiny KKCG v oblasti zpracování ropy v Ruské federaci.

Švarc bude řídit projekty skupiny KKCG v oblasti zpracování ropy v Ruské federaci. | foto: Petr Novotný, MF DNES

Švarc rezignoval na post šéfa Čepra, půjde ke Komárkovi

  • 1
Generální ředitel a předseda představenstva společnosti Čepro Pavel Švarc rezignoval. Ve firmě skončí na konci roku a přestoupí do skupiny miliardáře Karla Komárka KKCG. Generálním ředitelem Čepra se podle informací MF DNES stane Jiří Borovec.

Švarc bude od poloviny ledna řídit projekty skupiny KKCG v oblasti zpracování ropy v Ruské federaci a dalších zemích východní Evropy. Jeho první projekt bude výstavba ropného terminálu v přístavu Primorsk nedaleko Sankt Petěrburgu.

"Velmi si vážím nabídky, kterou jsem od pana Karla Komárka dostal," uvedl Švarc. "Práce v Ruské federaci je pro mě zcela novou výzvou a dalším významným posunem v mé profesní kariéře, na který se velmi těším. Svou misi v Čepru jsem splnil a jsem připraven uplatnit své zkušenosti a znalosti v nové práci," dodal.

Důvodů, proč Švarc odchází, je podle MF DNES několik. Stát chce podle šéfa dozorčí rady Miroslava Beneše nový pohled na připravovanou strategii, co dál se státními "ropnými" firmami. Kromě Čepra jde o Mero, jež vlastní ropovod Družba a skladuje ropu, a státní hmotné rezervy skladující jak ropu, tak pohonné hmoty.

Neoficiální verzí je pak snaha nynější vlády vyměnit Švarce z osobních důvodů a také to, že ho do Čepra jmenoval ještě předchozí sociálnědemokratický kabinet.

Společnost Čepro se věnuje především skladování a přepravě pohonných hmot, kromě toho provozuje i vlastní síť čerpacích stanic pod názvem EuroOil. Prodejem zboží loni firma utržila zhruba 41,8 miliardy korun, meziročně o 29 procent více. Hrubý zisk firmy loni stoupl téměř čtyřiapůlkrát na 458 milionů korun.