Spořitelná má za sebou rekordní půlrok

  • 5
Prudký nárůst zisku potvrdila Česká spořitelna i podle mezinárodních účetních standardů. Za první pololetí dosáhla konsolidovaného čistého zisku 2,99 miliardy korun, což proti loňsku znamená zlepšení o 276 procent.

Za posledních dvanáct měsíců vzrostly vklady klientů o 27 miliard korun na téměř 408 miliard. Z toho na drobné vkladatele připadá 317 miliard.

Rychle narůstají i úvěry obyvatelstvu, který se zvýšily o 39 procent na 48 miliard. Hlavní zásluhu na tom mají hypoteční úvěry, ale rostoucí tendenci zaznamenaly i spotřebitelské a hotovostní úvěry, úvěry ze stavebního spoření a kontokorentní úvěry na sporožirových účtech.

Hypoteční úvěry drobným klientům dosáhly na konci prvního pololetí objemu 11,4 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje takřka dvojnásobný nárůst. Celkový objem hypotečních úvěrů poskytnutých občanům, městům a obcím a komerční sféře činí více než 16 miliard korun.

Podle českých účetních standardů vykázala spořitelna za prvních šest měsíců nekonsolidovaný čistý zisk 4,41 miliardy korun. V porovnání s rokem 2001 to znamenalo růst o 139 procent.

Česká spořitelna v číslech (1. pololetí 2002, v mld. Kč)
Česká spořitelna v číslech (1. pololetí 2002, v mld. Kč)
Zisk před zdaněním4,19
Provozní zisk4,47
Bilanční suma512,7
Vklady klientů407,6

Za celý rok očekává Česká spořitelna čistý konsolidovaný zisk kolem pěti miliard korun. Odhad nezahrnuje negativní vliv povodní, ten by ale podle vedení banky neměl být příliš výrazný.

V době vrcholících záplav bylo uzavřeno celkem 77 poboček banky, v úterý ráno zůstávalo nadále mimo provoz ještě deset. Budovy však byly pojištěny, proto banka čeká určité problémy spíše v platební schopnosti klientů.

,