Pokles zisku způsobilo zvýšení spotřební daně.

Pokles zisku způsobilo zvýšení spotřební daně. | foto: Profimedia.cz

Společnosti Philip Morris v pololetí klesl zisk téměř o třicet procent

  • 11
Největší tuzemské tabákové společnosti Philip Morris v prvním pololetí klesl konsolidovaný čistý zisk meziročně o 29,1 procenta na 625 milionů korun. Konsolidované čisté tržby bez spotřební daně a DPH poklesly o devět procent na 4,3 miliardy korun.

Tento pokles byl v České republice způsoben nižšími domácími prodeji a zvýšením spotřební daně. Na Slovensku pak změnou ceny značky L&M, zvýšeným podílem levných značek na celkových prodejích a také nepříznivým vývojem kurzu slovenské koruny k české
měně.

Pokles byl ale částečně kompenzován výrazně vyššími tržbami spojenými s vývozem cigaret do zemí Evropské unie, píše se v tiskové zprávě společnosti.

Provozní zisk klesl o 20,6 procenta na jednu miliardu korun. Konsolidovaný zisk před zdaněním poklesl o 30,4 procenta na 830 milionů korun. Konsolidovaný zisk po zdanění se snížil i následkem nižší efektivní sazby daně z příjmů.

Morris na prodeji tratil
Společnost se zdražováním cigaret kvůli zvyšování spotřební daně dlouho vyčkávala. Ceny zvýšila jako jedna z posledních. A právě to jí umazalo na konečných výsledcích. Výrobci a dovozci si totiž mohou do zásoby "nasyslit" určité množství cigaret se staršími kolky, což znamená, že platí dál nižší daň.

Letos se to povedlo hlavně menším hráčům, zatímco podle odhadů lidí z oboru došly kutnohorskému obru zásoby levnějšího kuřiva někdy v dubnu. Od té doby většinu těch důležitých značek dotoval. To znamená, že je prodával za stále stejnou cenu, ale platil z nich už vyšší daň.