ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Z Chile zpátky domů. Solárník Sobotka chce stavět na střechách českých budov

  • 8
Tuzemská energetická skupina Solek Holding se po stavbách solárních elektráren v zahraničí, především v Chile, chce rozvíjet i v Česku. Majitel Zdeněk Sobotka cílí výstavbu na střechy komerčních a městských budov a do tří let chce vybudovat elektrárny o výkonu v řádu stovek megawattů. Firma to ve středu uvedla v tiskové zprávě.

Holding Solek SE založil Sobotka v roce 2010 a tehdy firma uskutečnila svoji první a dosud jedinou českou instalaci poblíž středočeského Mšena. Od té doby se zaměřila na zahraničí, kde má fotovoltaické elektrárny s výkonem téměř 200 megawattů zapojených do sítě.

Nyní se společnost sídlící v Praze chce zaměřit i na domácí trh. „V Česku dochází k energetické revoluci zdola, navíc s podporou vlády, což je jen dobře. Energetická nezávislost Česka na Rusku i dalších zemích se neobejde bez rychlé a odpovědné výstavby vlastních udržitelných projektů. Ty solární jsou proto strategickým řešením. Chceme v Česku v nejbližších třech letech vybudovat elektrárny o výkonu v řádu stovek megawatt,“ řekl Sobotka.

Česko musí plnit klimaticko-energetické cíle Evropské unie, k čemuž pomáhají dotační programy. Analýzy předpokládají vývoj přírůstků instalovaného výkonu u solárních instalací v realistickém scénáři pro rok 2030 na úrovni zhruba 8200 megawattů. „Tento nárůst již počítá s instalacemi daleko většími než 100 kWp. Je potěšitelné, že na český trh vstupuje hráč, který je schopen svými zkušenostmi tento cíl přiblížit a který si v zahraničí ověřil, že je schopen provádět jednotlivé fotovoltaické instalace i v řádech stovek kWp nebo jednotek MWp,“ řekl Jan Pejter, expert na energetiku z PwC Česká republika.

Klíčovým trhem pro Sobotkovu firmu je nyní díky optimálním slunečním podmínkám Chile. V zahraničí působí i Slovensku, v Rumunsku a minulý rok začala stavět na Kypru. Loni do sítě mimo ČR Solek zapojil solární zdroje o objemu 69 megawatt. To bylo více než v Česku, kde bylo loni podle Solární asociace instalováno celkem 62 megawattů nových solárních elektráren.

I V Česku vidí Solek strategickou pozici pro solární výstavbu. „Navzdory nižšímu ročnímu úhrnu dopadající sluneční energie mají tuzemské solární projekty výhodu v mírné zimě a podnebí, které prodlužuje životnost panelů a snižuje nároky na jejich údržbu,“ uvedl Sobotka.

Solek se chce zaměřit na výstavbu elektráren na střechách komerčních budov a na komunitní projekty, u nichž jsou zadavatelem skupiny obyvatel, obce a jejich sdružení. Zmiňuje výstavbu malých elektráren i projektů, jejichž instalovaný výkon přesahuje deset megawatt.

V celé České republice bylo ke konci loňského roku podle dat Solární asociace 41.634 solárních elektráren o celkovém výkonu asi 2200 MW.

,