Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

RWE zvýšila zisk na 14 miliard Kč. Plynu prodává méně, elektřiny víc

  • 43
Energetická skupina RWE loni v Česku zvýšila zisk o pět miliard na 14 miliard Kč. Tržby společnosti stouply na 174 miliard. Dominantní plynárenská firma RWE Transgas, která do skupiny patří, začala loni znovu vydělávat. Z předloňské ztráty se vyhoupla do zisku 9,4 miliardy.

Tržby Transgasu dosáhly loni téměř 136 miliard korun. Podle předsedy představenstva RWE Transgas Martina Herrmanna se na výsledcích firmy pozitivně projevila hlavně přeprava a skladování plynu.

"Tyto činnosti generují stabilní hospodářské výsledky, ale vlastní obchod se zemním plynem je nadále ovlivněn nevýhodností dlouhodobých kontraktů s ruským producentem," postěžoval si Herrmann s tím, že rok 2011 byl mimořádně těžký a ani letošní rok nebude snadný.

RWE má uzavřené dlouhodobé kontrakty na nákup plynu z Ruska, jeho ceny jsou však vyšší než u plynu na burze. Společnost kvůli tomu loni v tuzemsku zdražila plyn o několik desítek procent. RWE tak čelí konkurenci menších firem, které nakupují plyn levněji na krátkodobých trzích a získávají na nabídky levnějších dodávek nové zákazníky.

Podíl prodaného plynu klesá, nahrazuje ho elektřina

Tržní podíl skupiny klesl právě vlivem konkurence a menšího prodeje plynu pod padesát procent. Na oslabení tržního podílu mělo podle Herrmanna vliv i neuzavření dlouhodobých kontraktů.

Co však ztratila RWE na plynu, kompenzovala částečně vyšším prodejem elektřiny. Za svého dodavatele si RWE vybral každý čtvrtý člověk, který se po uvolnění trhu rozhodl změnit dodavatele. Energetická skupina loni uzavřela téměř 140 tisíc smluv na elektřinu.

,