Výroba aut nese. Vydělává na ní i německý Volkswagen

Výroba aut nese. Vydělává na ní i německý Volkswagen | foto: MF DNES

Škoda pošle Volkswagenu 8,5 miliardy

  • 100
Škoda Auto vyplatí mateřskému koncernu Volkswagen dividendu 8,43 miliardy korun. Loni vydělala rekordních jedenáct miliard, VW je jediný akcionář. Zprávu, kterou přinesla agentura Reuters, iDNES.cz potvrdil mluvčí Evžen Krauskopf.

Dodal, že dividenda je splatná do 4. října. "Vyplacení dividendy nebude mít žádný vliv na investiční a finanční sílu podniku a jeho další rozvoj," uvedl mluvčí.

Německý koncern do Škody vstoupil před šestnácti lety. Od té doby do Škody mohutně investoval. Nyní se mu pomalu začínají peníze vracet. Škoda vyplácí své matce tučné dividendy od roku 2004. Výjimkou byl loňský rok, kdy žádná dividenda vyplacena nebyla.

Zpravidla putuje na účet německé firmy kolem tří miliard korun. Letos poprvé je ale mladoboleslavská firma mnohem štědřejší.

Škoda patří k tahounům české ekonomiky. Loni vydělala rekordních 11,04 miliardy korun a skvěle se jí dařilo i v polovině roku. - více zde

V červenci hlásila pětinový nárůst zisku před zdaněním a vyrobila meziročně téměř o desetinu více vozů. Za prvních šest měsíců to bylo 318 tisíc aut. V roce 2010 má v plánu dokonce rovný milion. - více zde

Podobné převody dividend nejsou nijak zvlášť neobvyklé. Před spojením do společnosti Telefónica O2 posílal své matce, společnosti Český Telecom, pravidelně dárečky mobilní operátor Eurotel.

Je správné, když mateřská firma odčerpává z dceřiné firmy peníze pomocí dividend?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 9. října 2007. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 1689
NE
NE 457