Škoda Fabia Combi

Škoda Fabia Combi | foto: Škoda Auto

Škoda chce zdvojnásobit výrobu až na 1,5 milionu aut ročně

  • 20
Společnost Škoda Auto chce do deseti let zvýšit roční výrobu na zhruba 1,5 milionu vozů, tedy víc než dvojnásobně oproti loňsku. Na konferenci o exportu to dnes řekl ředitel oddělení prodeje Škody Auto Lubomír Kopecký s tím, že firma toho dosáhne za předpokladu pokračujícího celosvětového boomu.

Hranici jednoho milionu vyrobených aut chce Škoda podle Kopeckého pokořit do roku 2012.

V tuzemsku chce automobilka během roku rozšířit svou montáž v Kvasinách na Rychnovsku o sto padesát vozů denně. Firma kvůli tomu přijme asi pět stovek nových dělníků. Automobilka teď v závodě vyrábí vozy Roomster a Superb. - čtěte Škoda rozšíří továrnu v Kvasinách

Škoda v posledních letech každoročně vylepšuje prodeje. Loni dosáhla rekordních výsledků, když prodala 630 032 aut a zisk zvýšila o 40 procent na 19,9 miliardy Kč. Utržila 222 miliard.

Firma už ale dříve avizovala, že ani se 630 tisíci prodanými vozy se nehodlá spokojit. Plán pro letošek je nejméně 700 tisíc.

Škoda letos začala vyrábět nový model Superb, který chce mimo jiné prodávat českým politikům. Na českém trhu bude vůz k mání za 620 tisíc korun, například v Německu ale vyjde levněji - čtěte Superb je v Česku o 40 tisíc dražší než v Německu

Automobilka je největším tuzemským exportérem. Na celkovém vývozu se podílí 7,5 procenta. Loni vyvezla auta, náhradní díly a další komponenty včetně příslušenství za 184,9 miliardy korun.

Kromě domácích továren v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí má zahraniční závody v Číně, Rusku, Indii a na Ukrajině, ve kterých loni vyrobila více než 78 tisíc aut. V březnu navíc v bratislavském závodě německé mateřské společnosti Volkswagen zahájila sériovou výrobu modelu Octavia.

,