Škoda by mohla v Číně vyrobit 50 tisíc vozů

  • 1
Mladoboleslavská Škoda by mohla v Číně vyrábět nejméně 50 tisíc octavií. Sdělil to generální ředitel mateřské společnosti Škody, firmy Volkswagen, Bernd Pischetsrieder. Předpokládá přitom, že pokud si čínská ekonomika udrží svůj dosavadní růst, mohla by Škoda vyrobit ještě mnohem více.

S výrobou by se mohlo začít už příští rok. "Nevím přesně, jaká budou konkrétní čísla. Myslím, že podmínkou pro uvedení takového auta do Číny je nejméně 50 tisíc aut ročně," uvedl Pischetsrieder.

Na čínském trhu se v současnosti prodává kolem 2,5 milionu aut ročně. Generální ředitel Volkswagenu ale odhaduje, že tato čísla by se mohla v následujících pěti letech více než zdvojnásobit.

Vývoz je totiž omezen kvótami, které určuje pekingská administrativa. Jen asi sto tisíc jich ale bylo z dovozu.

Mladoboleslavská automobilka na čínský trh loni dovezla 2100 aut. Světová obchodní organizace (WTO) ale po Číně chce, aby kvóty odbourala, což čínská vláda přislíbila.

Octavia je podle vedení firmy přesně tím vozem, které Číňané chtějí. Je velké a poměrně levné. Volkswagen přitom na trh uvedlo malý vůz Polo. I Pischetrieder ale dříve přiznal, že to bylo špatné rozhodnutí.

,