RWE Transpags dostane pokutu za zneužití dominance.

RWE Transpags dostane pokutu za zneužití dominance. | foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

RWE Transgas nejspíš dostane pokutu 240 milionů

  • 7
Antimonopolní úřad nejspíš firmě RWE Transgas znovu udělí pokutu 240 milionů korun za zneužití dominance. Nedávno ji zrušil Krajský soud v Brně, úřad podle něj postupoval nesprávně, když v rozhodnutí zohlednil české i evropské právo.

Úřad formální chyby opraví a verdikt vydá v jinak stejném znění znovu, řekl dnes novinářům předseda ÚOHS Martin Pecina. Zároveň se úřad obrátí na Nejvyšší správní soud. Pokuta byla dosud nejvyšší v historii ÚOHS pro jednu firmu.

Názor krajského soudu je podle Peciny v rozporu s nadřízenými evropskými předpisy. "Samozřejmě budeme postupovat, jak soud řekl, ale chceme ještě názor Nejvyššího správního soudu," uvedl Pecina.

Nový postup by podle něj ovlivnil i mnoho dalších případů. Minulý týden použil krajský soud stejné zdůvodnění i u zrušení sankce pro firmu Tupperware. Také v tomto případě podá ÚOHS kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

RWE, která má na českém trhu s plynem asi 80procentní podíl, dostala pokutu za územní omezování distribučních společností mimo svou vlastní síť. Firma dle antimonopolního úřadu zneužila dominanci podle práva evropského i podle práva českého.

Chování RWE mohlo poškodit zákazníky
Přitom toto údajné dvojí porušení zohlednila i ve výši pokuty, tvrdí krajský soud. Krajský soud namítal, že jedno nezákonné jednání nelze postihnout dvakrát.

RWE Transgas podle Rause nemohla jediným prohřeškem porušit zároveň české i evropské soutěžní právo. Úřad ale podobně postupuje i v jiných případech, některé z nich už posuzoval i krajský soud, na nesrovnalosti dosud neupozornil. Teď označil postup úřadu za procesní chyby a k samotnému jednání firmy už se tak nedostal.

Úřad tvrdil, že chování RWE mohlo poškodit konečné zákazníky. Měl původně i další výtky, od většiny ale nakonec ustoupil, aby se vyhnul možným kompetenčním sporům s Energetickým regulačním úřadem, a původní pokutu 370 milionů snížil.

Pokuta přitom mohla být podstatně vyšší. Podle zákona může ÚOHS uložit sankci až do výše deseti procent ročního obratu. V případě RWE by to bylo asi šest miliard korun.

,