Rusnok předal letadlo korejským lesům

  • 1
První letadlo z Kunovic, které tamní továrna prodala po čtyřech letech půstu, bude monitorovat jihokorejské lesy. Stroj L410 určený zejména k monitorování požárů předal ministerstvu lesů během své návštěvy Soulu český ministr financí Jiří Rusnok. "Je to úspěch českého průmyslu na tak složitém trhu, jako je Korea," prohlásil ministr.

Za úspěch považuje prodej letadla za zhruba dva miliony dolarů také předseda představenstva Leteckých závodů Kunovice Libor Soska. Bývalý let vystoupil z konkurzu teprve před půl rokem, kdy jej koupil Moravan Otrokovice.

"Jednáme o dalších čtyřech kusech, o něž projevila zájem korejská armáda a vojenská policie. Opět jde o monitorovací verze," uvedl Joska. Záležet bude na tom, jak se první dodané letadlo osvědčí.

Malý turbovrtulový stroj L410 zatím prošel testy v různých klimatických podmínkách. Letecké závody v rámci dodávky zajišťovaly také jeho přelet na letiště v Koreji.

Potenciálně se pro kunovickou továrnu rýsuje také dodávka deseti větších strojů L160, o které mají zájem vnitrostátní korejské aerolinky. Firma podle Sosky není předlužená a její provoz zatím financuje půjčka nejmenovaného amerického investora. K tomu, aby výrobce přežil, potřebuje vyprodukovat alespoň jeden a půl stroje měsíčně.

Malé dopravní letadlo L410 z Letu Kunovice

,