PPF získala vliv na TV Nova

  • 22
Finanční skupina PPF prakticky ovládne fungování nejsledovanější televize v zemi - TV Nova. Koupí totiž 50 procent společnosti MEF Holding Jiřího Šmejce. Zároveň do ní převede svůj podíl ve firmě CET 21, která vlastní licenci k vysílání televize Nova. Podíl v CETu získala PPF koupí společnosti Vilja. Nový holding tak bude mít řídící vliv v CET 21 a bude vlastnit i všechny hlavní servisní organizace Novy.

Součástí holdingu budou zejména společnosti Vilja, Česká produkční 2000, MAG Média 99 a 50% podíl ve slovenské televizi JOJ.

Železný zůstane šéfem
Firmy to uvedly ve společném tiskovém prohlášení. PPF a MEF se zároveň dohodly, že potvrdí Vladimíra Železného ve funkci generálního ředitele TV Nova a do pozice předsedy představenstva nového MEF Holdingu zvolí Jiřího Šmejce.

Jednateli CET 21 budou Železný a člen vedení PPF Petr Dvořák. Pozice třetího jednatele zůstane neobsazena.

PPF: Ovládáme Novu
Ještě před měsícem se o finanční skupině PPF v souvislosti s TV Nova vůbec nemluvilo. Poté však PPF začala tvrdit, že Novu ovládá.

Nedávno PPF oznámila, že je většinovým vlastníkem televize. Proti tomu se však ohradil dlouholetý ředitel Novy Vladimír Železný a jeho hlavní spojenec, investor televize Jiří Šmejc, kterému patří MEF Holding.

Obě znepřátelené strany se za celou dobu, co se přetahují o Novu, nesešly a vypadalo to, že spory budou muset nejspíš řešit soudy. - předchozí vývoj

Vývoj od konce června, kdy na scénu vstoupila skupina PPF

27. června - MEF Holding prostřednictvím dceřiné firmy MEF Media uplatnil lednovou opci na společnost Vilja. Ta sdružuje podíly spoluzakladatelů Novy Josefa Alana, Petera Hunčíka a Vlastimila Venclíka.
* Alan, Venclík a Hunčík ale oznámili, že Vilju nevlastní, protože ji už prodali skupině PPF. Podle pozdějšího vyjádření Vladimíra Železného získali za své podíly 370 miliónů korun.
10. července - PPF oznámila, že ovládá majoritní podíl v CET 21. Jednatelé CET 21 totiž podle PPF stáhli odvolání proti rozhodnutí, kterým Městský soud v Praze začátkem června odmítl zapsat navýšení základního jmění CET 21 z 200 tisíc na 10,2 miliónu korun, ke kterému došlo v lednu 2000. A protože Železného podíl (60 procent) je postižen exekucí, původní podíl Vilji (zhruba 22 procent) stačí na získání majority.
* PPF také oznámila, že chce koupit od České konsolidační agentury (ČKA) dluh servisní organizace Novy, České produkční 2000, a posílit tak svou pozici. Dluh ve výši 370 miliónů korun je řádně splácen a zájem o něj projevily i jiné subjekty.
* CET 21 podle PPF vypověděla smlouvu s mediální agenturou CEPRA, která prostřednictvím Martina Chalupského zastupovala CET 21 a TV Nova, a novým mediálním zástupcem CET 21 jmenovala mezinárodní firmu Ogilvy Public Relations. Chalupský však pro uvedl, že vedení CET 21 žádné takové rozhodnutí neučinilo.
12. července - MEF Holding podal žalobu proti prodeji Vilji PPF. "Podle právníků není možné od opční smlouvy ustoupit a počítáme, že ve finále podíly pánů Hunčíka, Venclíka a Alana získá MEF Holding," zdůvodnil podání žaloby Šmejc.
19. července - Vladimír Železný oznámil, že se opět ujal pozice majoritního vlastníka CET 21. Podle Chalupského vyjádření byl totiž postižen exekucí jen Železného zhruba dvanáctiprocentní podíl po navýšení z ledna 2000, nikoli nynějších 60 procent. PPF to odmítla, podle ní se exekuce vztahuje i na 60procentní podíl.
22. července - PPF zaplatila americké CME 262 miliónů korun. Jde o peníze za Železného exekuovaný podíl. Původní investoři televize Nova tak dostali první peníze, které po Železném chtěli v době, když se s nimi rozešel a převedl Novu pod skupinu MEF.

31. července - MEF Holding a PPF oznámily, že se dohodly na řešení sporu. PPF koupí 50 procent společnosti MEF Holding a zároveň na ní převede svůj podíl ve firmě CET 21. Železný má zároveň zůstat generálním ředitelem TV Nova.

Zdroj: ČTK

,