Pozor na odkup akcií, varuje komise

  • 2
Komise pro cenné papíry varuje majitele akcií před nevýhodnými odkupy, které prostřednictvím letáku nabízí soukromá společnost v Plzeňském kraji. Odkupy se mají uskutečnit ve čtvrtek v plzeňském hotelu Central na náměstí Republiky, a dále v Nýřanech a v Rokycanech.

Pracovníci Komise pro cenné papíry tvrdí, že nabízené ceny za akcie a podílové listy fondů jsou evidentně nevýhodné.

"Nabízené ceny jsou výrazně nižší, než za jaké lze cenné papíry prodat. Při vyšetřování nevýhodných odkupů spolupracuje komise  s policií," sdělila Jana Konopásková z Komise pro cenné papíry.

Tato instituce pro dohled nad trhem se také domnívá, že se v případě odkupů může jednat o nepovolené poskytování investiční služby.

Komise se se žádostí o zveřejnění  informací obrátila na krajský úřad. Konopásková doplnila, že odkupy nyní tito nelicencovaní obchodníci nabízejí postupně po celé republice a stejná vlna se uskutečnila už loni.

Mluvčí komise Ivana Sedláčková říká, že se odkup týká zejména podílových listů vybraných podílových fondů. "U většiny z nich lze cenné papíry bez problémů odprodat investiční společnosti, protože se jedná o otevřené podílové fondy. U tohoto typu fondů mají podílníci možnost kdykoliv požádat investiční společnost o zpětný odkup, a to za cenu, která odpovídá podílu na majetku ve fondu. Informace o aktuální ceně se dají získat u investičních společností, které fondy spravují."

"Pokud občané dostanou v letáku nabídku na výkup cenných papírů, měli by se vždy informovat na aktuální cenu. V případě fondů se mohou ptát přímo u investičních společností. Lze také zdarma kontaktovat Komisi pro cenné papíry na telefonu 800 160 170 nebo 221 096 111-2. V případě, že se někdo bude cítit jednáním odkupovačů poškozen, může se obrátit na soud," dodává Sedláčková.

,