Podnikatel Babiš expanduje do Německa

Podnikatel Andrej Babiš rozšiřuje svoje chemické impérium do Německa. Firma Agrofert, v níž má Babiš 45procentní podíl, spolu se svým majoritním akcionářem švýcarskou firmou Ameropa patřící rodině Zivy - kupuje největšího německého výrobce čpavku a hnojiv společnost SKW Piesteritz. Prodávajícím je firma Degussa, ovládaná německým elektrárenským gigantem E.ON, který má podíly i v několika tuzemských distributorech elektřiny.

Andrej Babiš nesdělil, na kolik koupě německé firmy uskupení Agrofert/Ameropa přijde. Podle informací MF DNES nabídla původně za SKWnejvyšší cenu - zhruba 100 milionů eur (tři miliardy korun) - britská společnost Rotch, která se loni ucházela i o tuzemský Unipetrol.

Rotch později ze soutěže odstoupil a vítězem se stalo česko-švýcarské uskupení. Třetím zájemcem byla podle několika zdrojů přední belgická chemická firma SMF. Podle odhadů německých odborníků z oblasti chemického průmyslu se částka nabídnutá kupcem mohla pohybovat zhruba o pětinu až čtvrtinu níže, než nabízel Rotch.

Ameropa a Agrofert pro ovládnutí firmy vytvoří společný podnik se sídlem ve Švýcarsku a obě strany v něm budou mít padesátiprocentní podíl. V tiskové zprávě, kterou Agrofert vydal včera, den poté, co MF DNES požádala Babiše o stanovisko k transakci, se neuvádí, z jakých zdrojů bude firma německou akvizici platit.
Agrofert přitom nyní vyjednává s Citibank o úvěru na koupi Unipetrolu, za který má vládě zaplatit 13,4 miliardy korun. Nyní tedy bude potřebovat další zdroje.

Podle několika na sobě nezávislých zdrojů se díky německé akvizici vylepší Babišova vyjednávací pozice s petrolejářskou společností Conoco, která má v rámci privatizace Unipetrolu zájem o výrobce benzinu Českou rafinérskou a největší tuzemskou síť čerpacích stanic Benzina.

Z České rafinérské totiž nakupuje Chemopetrol (součást Unipetrolu, o níž má Babiš zájem) mazut, z něhož vyrábí čpavek. Tím, že získá modernější výrobu čpavku ve východním Německu, bude mít mocnou zbraň pro vyjednávání o budoucích obchodních vztazích mezi Českou rafinérskou a Chemopetrolem.

SKW Piesteritz ročně vyrábí jeden milion tun močoviny a další milion tun čpavku, a to modernější technologií ze zemního plynu. V roce 2000 měla firma obrat 250 milionů eur (asi 7,8 miliardy korun) a zaměstnávala 600 lidí. Zisk byl zhruba 20 milionů eur. Na nákup plynu má firma uzavřen dlouhodobý kontrakt se společností VNG, kterou vlastní několik velkých plynárenských firem včetně Ruhrgasu a ruského Gazpromu.

Německý koncern E.ON zřejmě peníze využije na ovládnutí Ruhrgasu. Vytváří totiž silnou německou skupinu, která bude dominantním hráčem jak na poli výroby a distribuce elektřiny, tak v plynárenství. Ruhrgas spolu s Gazpromem a Gas de France vyhrály na Slovensku soutěž na koupi Slovenského plynárenského průmyslu.