Planeta Tours míří do konkursu

Představenstvo pražské cestovní kanceláře Planeta Tours podalo soudu návrh na vyhlášení konkursu. Podle předsedkyně představenstva Planety Zuzany Formanové však klienti nemusí mít strach, že by o něco přišli. Tvrdí, že všechny předem zaplacené zájezdy se v dohodnutých termínech uskuteční.

Důvodem konkursu je podle Foramnové neschopnost majoritního vlastníka, kterým je a.s. Beseda Holding, finančně cestovní kanceláři při současné recesi v cestovním ruchu pomoci. Beseda Holding je však od letošního ledna sama v konkursu.

Planeta Tours je členem Asociace cestovních kanceláří. Internetová stránka asociace uvádí, že Planeta má 17 zaměstnanců.

Podle internetové stránky cestovní kanceláře měla firma obchodní místa v Praze, v Brně, Liberci, Hradci Králové a v Českých Budějovicích. Zaměřovala se na Španělsko, Itálii, Chorvatsko, Slovinsko, Řecko, Turecko, Kypr, Bulharsko, Slovensko a Tunis.

Internetová verze obchodního rejstříku uvádí zapsané základní jmění cestovky jeden milion korun. Valná hromada firmy podle stejného zdroje letos v únoru rozhodla o zvýšení kapitálu na 82 milionů.

Od 1. dubna musejí být všechny cestovní kanceláře pojištěny proti následkům krachu. Pojišťovny tak pojistily téměř 1000 cestovek. Letos měl potíže Ikatour, kterému v červnu zrušily České aerolinie některé lety.

Loni roce podle Českého statistického úřadu vykázalo činnost 1247 cestovních kanceláří a 708 cestovních agentur.

,