Philip Morris končí s cigaretami v Hodoníně

  • 4
Přes dvě stovky lidí z Hodonína zřejmě zůstanou bez práce. Společnost Philip Morris ČR oznámila, že v hodonínském závodě od července ukončí výrobu. Cigarety se dál budou vyrábět v Kutné Hoře. Sem se bude moci přesunout i 40 lidí z Hodonína, ostatní ale o práci přijdou.

Pro 250 pracovníků, kterých se restrukturalizace dotkne, připravila firma sociální program. Odcházející dostanou odstupné v průměrné výši dvou ročních platů. Firma také slíbila pomoc při hledání nového zaměstnání.

Společnost očekává, že ji změna přijde na 480 milionů korun. Náklady zahrnují výdaje na sociální program a na vyřazení majetku. Firma ale čeká, že opatření zvýší její konkurenceschopnost

Čistý zisk Philip Morris ČR za loňský rok vzrostl na 4,41 miliardy korun z předloňských 4,32 miliardy korun. Čistý konsolidovaný zisk činil 3,74 miliardy korun. Philip Morris je předním výrobcem a distributorem tabákových výrobků v tuzemsku a patří do Altria Group. Mezi jeho nejznámější značky cigaret patří Marlboro, L&M, Petra a Sparta.

Nezaměstnanost přes 14 procent
Philip Morris nicméně není jediný, kdo v regionu propouští. O práci na Hodonínsku přijde i kolem 170 lidí ze zkrachovalé dřevařské firmy Nefelli. Přes 60 pracovníků odejde z Delta Pekáren.

Hodonínsko přitom patří k regionům, kde je nezaměstnanost vysoce nad průměrem České republiky. Ke konci března dosáhla 14,8 procenta, zatímco v celém Česku to bylo 9,4 procenta. - více zde

Do oblasti ale míří peníze, které by měly pomoci vysoký počet lidí bez práce snížit. V rámci podpory regionů s vysokou nezaměstnaností chce ministerstvo práce za určitých podmínek dotovat nové místo až 200 tisíci korun. Podle ředitele hodonínského úřadu práce už je rozhodnuto o rozdělení 116 milionů korun. Vzniknout by mělo až 580 pracovních příležitostí.

,