Supermarket Albert

Supermarket Albert | foto: MF DNES

Padly překážky fúze Aholdu a Delhaize, píší noviny

  • 1
Fúze maloobchodních řetězců Ahold (v Česku Hypernova a Albert) a Delhaize (v ČR Delvita) se zdá být opět o něco pravděpodobnější. Agentura Reuters s odvoláním na nizozemská média uvedla, že firmy odstranily překážky, které stály v cestě plánovanému sloučení.

O fúzi se na finančních trzích spekuluje už několik dnů, ani jedna z firem ale jednání o sloučení zatím nepotvrdila.

Podle nizozemského listu Het Financieele Dagblad, který trh těmito spekulacemi zásobuje, je Ahold smířen s tím, že nová centrála sloučeného podniku by stála v Bruselu, kde sídlí Delhaize.

Ahold je prý srozuměn také s tím, že nového výkonného ředitele by vybírala právě belgická firma.

Ahold i Delhaize působí několik let i na českém trhu. Společnost Delvita, kterou provozuje Delhaize, má v České republice 95 supermarketů, společnost Ahold 297 hypermarketů Hypernova a supermarketů Albert. Pokud by se fúze týkala i českého trhu, nástupnický řetězec by své pozice v tuzemsku výrazně posílil.

Nizozemský list napsal, že zástupci obou řetězců minulý týden probírali i takové otázky, jako vytvoření holdingové společnosti. Té by byly podřízeny aktivity nového podniku v Evropě a Severní Americe. Jak Ahold, tak Delhaize už teď generují nejvíce tržeb v USA.

Delhaize by z vlastních řad dodala i šéfa americké součásti holdingu, zatímco Ahold by rozhodl o tom, kdo povede evropskou součást. Vybral by ale také finančního ředitele americké odnože. Velikost Aholdu je proti Delhaize více než dvojnásobná a podnik je čtvrtým největším maloobchodním prodejcem na světě v oblasti distribuce potravin.

,