Zaměstnanci Siemensu protestovali před zličínským závodem.

Zaměstnanci Siemensu protestovali před zličínským závodem. | foto: Michal Šula, MF DNES

Odboráři v Siemensu vyhlásili další stávku

  • 15
Odboráři ze sdružení KOVO, kteří podporují zaměstnance pražského závodu Siemens na Zličíně, vyhlásili další stávku. Nelíbí se jim, jak probíhá jednání s vedením Siemensu. Německá firma v červenci rozhodla, že v pražské továrně ukončí provoz.

Dvouhodinová stávka se má konat 20. srpna u továrny Siemens Kolejová vozidla na pražském Zličíně. Oznámil to šéf odborů Josef Středula. Mateřský koncern Siemens chce továrnu do poloviny příštího roku prodat. - čtěte Siemens zavře továrnu v Praze

Tiskový mluvčí Siemensu Petr Sedláček důvodům stávky nerozumí. O budoucnosti zaměstnanců se jednalo na opakovaných schůzkách.

"Dozvěděl jsem se to z médií. V úterý na jednání jsme předložili nabídku, která jde nad rámec našich zákonných povinností i nad rámec kolektivní smlouvy. Odbory ji odmítly," řekl mluvčí serveru iDNES.cz.

Na jednání Siemens požádal odboráře, ať předloží vlastní nabídku, a ti mezitím vyhlásili stávku, tvrdí Sedláček.

Odboráři odůvodňují vyhlášení stávky tím, že nedostali od Siemensu záruky o zachování pracovních míst. "Podnik odmítl smluvně stvrdit to, co slíbil při oficiálním jednání,  to znamená smluvně garantovat, že do 30. 6. 2009 nedostane nikdo ze zaměstnanců výpověď pro nadbytečnost," reagoval místopředseda OS KOVO Jaroslav Souček.