Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Obrazem: Letušky British Airways stávkují, Ruzyně přijde o spoj

  • 3
Palubní personál britské letecké společnosti British Airways zahájil pětidenní stávku. Letušky a stevardi si chtějí vymoci lepší pracovní podmínky a vyšší mzdy, než jim v rámci škrtů navrhuje vedení firmy. Ruzyňské letiště dnes přijde o jednu linku.

Palubní personál vstoupil do stávky poté, co zkolabovala víkendová jednání mezi zástupci 15 tisíc stevardů a letušek a vedením firmy.

Letušky a stevardi British Airways vstoupili do pětidenní stávky (24. května 2010)

British Airways přesto doufají, že se jim v době stávky podaří přepravit 70 procent cestujících, uvedla CNN. Stávka se nedotkne letů BA z londýnských letišť Gatwick a City a z londýnského letiště Heathrow má být naplněno 60 procent dálkových letů a polovina kratších letů.

Letušky a stevardi British Airways vstoupili do pětidenní stávky (24. května 2010)Letušky a stevardi British Airways vstoupili do pětidenní stávky (24. května 2010).

Na ruzyňském letišti bude kvůli stávce v pondělí zrušen jeden ze čtyř letů British Airways, a to spoj v 18:35 z Londýna do Prahy, uvedla mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Chystají se další protesty

Tato stávka však není jedinou, kterou odboráři plánují. Další pětidenní stávka by se měla konat od 30. května a od 5. června.

Letušky a stevardi jdou za svými požadavky tvrdě. Letos za své požadavky stávkovali už sedm dní v březnu a připravili tak firmu o 45 milionů liber (1,3 miliardy Kč).

Letadla British Airwaysstojí na letišti Heathrow. Palubní personál aerolinek vstoupil do pětidenní stávky (24. května 2010)

Stávky ovlivňují negativně hospodaření aerolinek. Ty minulý pátek ohlásily rekordní roční ztrátu, která v přepočtu dosáhla téměř 16 miliard korun. Firma ve svém komentáři k výsledkům podotkla, že za prohloubení ztráty mohou i stávkující zaměstnanci. (viz předchozí článek)