Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: OKD a.s.

NWR může dolovat v Polsku, akcie šly nahoru

  • 4
Společnosti NWR, které patří ostravské doly OKD, se otevřela cesta k těžbě v polském dole Morcinek. A tím i k růstu jejích akcií – ty včera zvýšením ceny o 3,3 procenta "držely při životě" padající pražskou burzu.

Zástupci Česka a Polska totiž včera podepsali dohodu, že firmy z obou zemí můžou provádět geologicko-průzkumné práce na území sousedního státu. Schválit ji musí ještě český parlament a polská vláda.

Pro NWR je dohoda klíčová v tom, že může začít s průzkumnými pracemi v Morcinku. Ten na polské straně hranic přiléhá k českému dolu a právě z české strany by se z něj mělo dobývat uhlí. Morcinek je už 10 let zavřený, protože těžba z polské strany se nevyplatila.

Na průzkumu se bude podílet i polský majitel dolu, Jastrzebska Spolka Weglowa, s níž má NWR již společný podnik. Zásoby v odhadované výši 40 milionů tun by si tak případně společnosti rozdělily na půl.

"Pro investory je nová smlouva mírně pozitivní zpráva. NWR může popsat stav zásob v Morcinku a rozhodnout, zda se opravdu vyplatí je těžit," říká Petr Novák z Atlantik FT.

NWR, ovládaná finančníkem Zdeňkem Bakalou, prodala letos v květnu část akcií na pražské a londýnské burze. V Praze včera stály 467 korun, tedy mírně nad upisovací hodnotu 455 korun.

NWR odhaduje své zásoby na celkem 419 milionů tun uhlí. Z toho 190 milionů je v dalším polském dole Debiensko, kde firma licenci na těžbu získala před měsícem. Polský hlavní geolog Henryk Jacek Jezierski ale považuje za vytěžitelnou jen polovinu.