Nový majitelé chtějí dál razit české mince. Ilustrační foto.

Nový majitelé chtějí dál razit české mince. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Nový vlastník České mincovny bude dál razit drobné. Dívá se i za hranice

  • 1
Nový majitel České mincovny v Jablonci nad Nisou společnost Monetica chce v Jablonci razit drobné a medaile z drahých kovů dál. Českou mincovnu koupila Monetica za asi 290 milionů korun před pár dny od akcionářů bývalého bižuterního a sklářského gigantu Jablonex Group.

"Noví majitelé chtějí i nadále razit české mince a být stoprocentně spolehlivým partnerem České národní banky. Budou se tedy chtít účastnit tendru na výrobu mincí,“ popsal plány vlastníků s Českou mincovnou jejich mluvčí Vladimír Bystrov.

A nejen. Chtějí ještě rozšířit nabídku. "Jeden z nových vlastníků – společnost Amera – má zkušenosti s likvidací starého oběživa a se zaváděním eura v několika evropských zemích. I tyto zkušenosti by chtěli v budoucnu využít," dodal Bystrov.

Mincovna chce proniknout víc do světa

Podle něj může Monetica prospět mincovně i mezinárodním know-how a najít pro ni nové příležitosti na zahraničních trzích. Monetica je akciová společnost. Většinový podíl v ní má bývalý diplomat a český podnikatel Karel Zoubek. Menšinovým vlastníkem je švýcarský obchodník se střižky, což jsou polotovary pro výrobu mincí, firma AV Amera Vermoegensbeteiligungs.

Karel Zoubek před pár dny zveřejnil, že má s mincovnou dlouhodobé plány. "Tím, že ji koupila Monetica, zůstává domácí mincovnictví v českých rukou,“ popsal médiím Zoubek. Prezident Amery Daniel Sheffer pak dodal, že jeho firma dá jablonecké mincovně příležitost expandovat do světa.

Česká mincovna také v posledních letech zásobovala sběratele a investory originálními medailemi ze zlata, platiny a stříbra. "Noví majitelé také uvedli, že budou podporovat místní školu, kde se studenti učí rytectví. Tím nepřímo informovali i o tom, že chtějí i nadáme razit tyto medaile,“ upozornil Bystrov.