Industrial and Commercial Bank of China se stala největší bankou světa.

Industrial and Commercial Bank of China se stala největší bankou světa. | foto: Profimedia.cz

Největší bankou světa se stala čínská ICBC

  • 6
Čínská banka ICBC předběhla dosavadního amerického šampiona Citigroup a stala se z hlediska tržní hodnoty největší bankou světa. Industrial and Commercial Bank of China, kterou kontroluje čínská vláda, za to vděčí zájmu investorů o její akcie. Analytici se však obávají, že se akciový trh přehřívá.

Akcie ICBC dnes na šanghajské burze stouply o 2,7 procenta na 5,75 jüanu. Tržní hodnota banky se tak dostala na 254 miliard dolarů, tedy asi 5,2 bilionu korun.

Hodnota Citigroup činila minulý pátek 251 miliard USD. Třetí je britská HSBC Holdings s tržní kapitalizací 215 miliard dolarů.

Akcie ICBC prodávané na šanghajské i hongkongské burze jen tento měsíc získaly 15 procent a k prvnímu místu jim dopomohla slabost akcií Citigroup a růst kurzu čínského jüanu vůči dolaru.

Analytici se bojí přehřátí trhu
Podle některých analytiků může být prudký růst tržní kapitalizace ICBC jednou známkou toho, že se čínský trh akciový nebezpečně přehřívá. 

A nepřehřívá se zřejmě jen akciový trh, ale celá ekonomika. Obavy z jejího příliš rychlého posilování vyvolala minulý týden čísla o růstu čínského hrubého domácího produktu. Ten v prvním pololetí stoupl meziročně téměř o dvanáct procent, což bylo nejrychlejší tempo za posledních jedenáct let. - více zde

Citigroup byla letos ke 30. březnu z hlediska tržní hodnoty čtvrtou největší firmou světa. První místo držel Exxon Mobil s hodnotou zhruba 430 miliard USD, uvedl tento měsíc ve svém přehledu list Financial Times.

Nejhodnotnější českou firmou je ČEZ s tržní kapitalizací 26,5 miliardy dolarů a 337. místem na světě, doplnila ČTK.

,