Plus Discount

Plus Discount | foto: Profimedia.cz

Na padesát prodejen Plus si rozdělí Billa, Kik či další firmy

  • 13
Ze sto padesáti obchodů Plus Discount se jich zhruba jen stovka převleče do nového kabátu prodejen Penny Market. Z dalších se stanou sestry Penny Marketů, potraviny Billa, diskontní prodejny textilu Kik či jiné prodejny s nepotravinářským zbožím.

Prodej v té době necelých 150 obchodů Plus Discount oznámil letos počátkem března majitel společnosti Tengelmann, která je vlastní, Karl Erivan Haub. Plusy v Česku převzala německá skupina Rewe. - čtěte Z Plus Discountů budou Penny Markety

Ta už v tuzemsku provozuje kromě diskontů Penny i supermarkety Billa. Nicméně poslední sousto v podobě Plusů za zhruba šest miliard korun bylo určeno hlavně pro Penny Markety. Billa totiž už loni posílila o téměř stovku Delvit.

Akční leták Billa

Nakupujete rádi v prodejnách Billa?

Aktuální leták Billa i všechny nejlepší nabídky z letáků vždy najdete na AkčníCeny.cz.

Víte, kde je vaše nejbližší prodejna Billa?

Nicméně i nyní na Billu z Plusů něco zbude. V řadě měst totiž Penny Market leží nedaleko Plusu, a nedává tak smysl mít dva obchody mířící na stejného zákazníka vedle sebe.

Oba obchodníci už si udělali vnitřní prověrky Plusů a v prvním kole výběru se předběžně dohodli, kdo si jaké vezme a které zbudou „na ocet“.

. Královské dělení

Plus Discount má zhruba 150 obchodů. Otevření některých se ještě chystá. Z nich chce Penny Market převzít zhruba sto prodejen a bude mít celkem 270 obchodů. Sestra Penny, Billa patřící stejnému majiteli, německé Rewe, chce z Plusů zhruba třicet obchodů. K tomu převezme několik ještě nezapočatých projektů. Dohromady pak bude mít téměř dvě stě prodejen.

Pramen: firmy

Podle informací MF DNES si Penny Market vybral zhruba stovku Plusů. Druhá byla na řadě Billa a té se hodí zhruba třicet už stojících obchodů. Poslední na řadu přišel Kik, který patří do německé skupiny Tengelmann. Už ve smlouvě o prodeji Plusů se Rewe zavázalo, že Plusy, které nebude chtít ani Penny, ani Billa, nabídne Kiku.

„V tuto chvíli transakci posuzuje antimonopolní úřad, takže nemůžeme dávat žádné další informace,“ uvedla k tomu Jutta Meisterová z tiskového oddělení společnosti Tengelmann. Kik se stejně jako Penny Market včera nevyjádřil.

Čekání na úřady
Většina prodejen Plusu, které Penny nechtělo, je nedaleko jejich vlastního obchodu. To je příklad třeba Dvora Králové, Mostu či Nového Boru. O ty nemá zájem ani Penny, ani Billa. Další, jako v Žamberku, Vysokém Mýtu či Aši, si naopak Billa ponechala jako vhodné.

Firmy mohou provést královské dělení až poté, co prodej Plusů schválí antimonopolní úřad. Teď se čeká na výrok toho evropského.

Teprve pak budou moci firmy začít také s přemalováváním a výměnou log, úpravou vnitřního vybavení prodejen a nabídky zboží. Některé změny přitom budou poměrně výrazné.

Plusy, které se otevíraly v posledních dvou letech, jsou pro Penny Markety moc velké. Mají až 1 200 metrů čtverečních, zatímco Penny si vystačí s 800 metry.

Podle informací MF DNES se proto zřejmě zmenší. Kus uříznuté plochy by měl dostat v prvé řadě opět Kik. Ten vstoupil do Česka s levným textilem teprve loni, rychle však expanduje a už má zhruba třicet poboček.

Další Plusy, které si vezme Billa, vyhovují sice velikostí, ale také budou muset projít úpravou. U Plusů je totiž většinou přistavěno řeznictví, ať už firma Procházka nebo Maso-Uzeniny Novák, a ty Billa nechce. Má totiž v rámci prodejen vlastní pult s uzeninami.

Výrobky Plusu Bio Bio zmizí
Postupně se změní i nabídka zboží, protože Penny využívá více značkové výrobce, místní i zahraniční. Na rozdíl od Plusu či Lidlu totiž nezvolil cestu vlastních značek.

Postupně proto z pultů zmizí výrobky Plusu jako Bio Bio, jejichž značka byla v rámci celoevropské transakce prodána Edece, ale i takové jako Báječná česká kráva připomínající nápadně tavené sýry Veselá kráva.

Po spojení dojde v Plusu i ke změnám v nynějším vedení. Jednatel Martin Peffek se má stát podle informací MF DNES třetím jednatelem Penny Marketu. Na místě v Plusu vystřídal Michaela Neervoorta, který byl odejit zpět do Německa poté, co se proti němu bouřili jak řadoví zaměstnanci, tak manažeři.

Neervoort má nyní v Tengelmannu na starosti nemovitosti, a bude tak dohlížet i na sedmdesát budov v Česku, které majitel Tengelmannu neprodal. Nynější nejvyšší šéf, André Rinnensland, má přislíbenou nespecifikovanou pozici v rámci skupiny Rewe.