Microsoft unikl půlmiliardové pokutě

  • 3
Společnost Microsoft zatím unikla zaplacení pokuty přes půl miliardy dolarů. Federální odvolací soud USA zrušil rozhodnutí nižšího soudu, který o pokutě 521 miliardy dolarů rozhodl. Firma má novou šanci, aby dokázal, že vyhledávač Explorer nepracuje s nelegální technologií.

Microsoft zažalovala soukromá firma Eolas, která počítačového giganta obvinila, že pro vyhledávač užila část technologie, kterou vyvinul Eolas společně s Kalifornskou univerzitou. Podle původního rozhodnutí soudu měl Microsoft proto zaplatit vzniklé škody plus úroky.

Odvolací soud ale vrátil spor na začátek. Soud, který rozhodl v neprospěch Microsoftu totiž prý nevzal do úvahy, že Microsoft svá patentová práva obhájil u patentového úřadu, uvedla ČTK.

"V průběhu celého tohoto procesu jsme tvrdili, že patent Eolasu není platný. Dnešní rozhodnutí je jasným potvrzením našeho stanoviska," řekla mluvčí Microsoftu Stacy Drakeová.

Zatím nejvyšší pokutu - 497 milionů eur-  Microsoftu vyměřila loni v březnu Evropská komise za zneužití dominantního postavení na trhu. - více zde

Datum nového projednání případu zatím není známo.

Královna
pasovala
Gatese na rytíře
ČTĚTE  - ZDE