Google

Google - Vstup do kalifornského ústředí společnosti Google. | foto: Profimedia.cz

Microsoft a Google se soudí o přeběhlého zaměstnance

Mezi dvěma giganty na poli informačních technologií zuří válka. Příčinou je jeden nespokojený šéf. Viceprezident čínského Microsoftu Kai-Fu Lee se rozhodl změnit místo a vybral si největší světový vyhledávač Google. Microsoft se ale domnívá, že ho Lee svým odchodem poškodil.

Kai-Fu Lee se v Microsoftu zabýval výzkumem a vývojem čínského trhu. Podle právního zástupce softwarového obra svým odchodem ke Googlu porušil smlouvu, ve které se zavázal nepracovat po dobu jednoho roku pro konkurenci.

"Pan Lee by se měl chovat podle toho, co slíbil ve smlouvě," říká právník Microsoftu. Lee zná plány Microsoftu v Číně a mohl by tyto důvěrné informace vynést. V Googlu by měl za úkol vést čínské vývojové centrum.

Kai-Fu Lee má pro svou obhajobu k dispozici právníky Googlu. Ti tvrdí, že odchod jejich mandanta je oprávněný, protože Microsoft nedostatečně využíval jeho potenciál, ignoroval jeho nápady a Lee se tak cítil zbytečný.

"Snažil se, ale lidé z Microsoftu byli k jeho návrhům na aktivity v Číně absolutně hluší," říká mluvčí Googlu Steve Langdon.

Ve válce paragrafů si zatím lépe vede Microsoft. Soud v úterý Leemu přikázal, aby se do ledna, kdy proběhne hlavní stání, zdržel jakýchkoliv činností pro Google, kterými by mohl porušovat smlouvu s Microsoftem.

K případu se vyjádřil i jiný přeběhlík z Microsoftu do Googlu. Klíčový architekt části operačního systému Windows Mark Lucovsky opustil softwarovou firmu v roce 2004.

Ve svém prohlášení tvrdí, že už tehdy šéfové velmi těžce nesli odchody zaměstnanců ke Googlu. Lucovskyho záměr se tenkrát setkal s velkým nepochopením ze strany jeho šéfa, který po něm na znamení zásadního nesouhlasu hodil židli, píše BBC.