Prodejny Julius Meinl se přejmenují na Albert

Prodejny Julius Meinl se přejmenují na Albert | foto: Radek Cihla, MF DNES

Meinl v Česku končí, bude z něj Albert

  • 84
Logo černouška v červeném fezu z Česka brzy zmizí. Firma Julius Meinl, která ho má ve znaku, totiž opouští český maloobchodní trh. Všech 67 supermarketů Meinl převezme řetězec Ahold, kterému v tuzemsku patří prodejny Albert a Hypernova.

A právě do sítě Albert plánuje Ahold nově získané prodejny Meinl začlenit. Celkový počet Albertů se tak rozroste na přibližně 250, i s Hypernovami bude mít nizozemský Ahold v Česku kolem tří set obchodů.

„Dokončení této transakce podléhá jistým podmínkám včetně povolení Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a očekává se ve druhé půli roku 2005,“ sdělila mluvčí Aholdu Kateřina Černá.

Výši transakce obě strany tají.

Ahold převezme vedle majetku společnosti Julius Meinl i veškeré zboží na prodejnách a stávající nájemní smlouvy. Chystá se také nabídnout práci stávajícím zaměstnancům Meinla.

Ahold v České republice působí od roku 1991. V lednu 2003 společnost spojila síly sesterských společností v České republice, Polsku a na Slovensku a vznikla organizace známá jako Ahold Central Europe. Její obrat loni dosáhl 1,68 miliardy eur, což odpovídá přibližně padesáti miliardám korun.

Julius Meinl, a.s., je pobočkou rakouské investiční společnosti Julius Meinl International. Ta provozuje kromě sítě obchodů ve střední a východní Evropě i továrnu na výrobu kávy a distribuuje kávu a čaj.

Meinl byl v Česku už několik let ve ztrátách, rok od roku větších. Za poslední zveřejněné období 2003 byla firma v minusu větším než půl miliardy korun. Vysloužila si za to poznámku auditora, protože nahromaděné ztráty už překročily její základní kapitál.