McDonald´s se po roce vrátil k zisku

  • 1
Americká síť restaurací McDonald's se v posledním loňském čtvrtletí vrátila k zisku po své vůbec první ztrátě, kterou zaznamenala o rok dříve. Minulý rok firma věnovala oživení tradičních aktivit a zakončila ho zvýšením celkového zisku o zhruba 70 procent a tržeb o desetinu.

V posledním čtvrtletí loňského roku dosáhl čistý zisk McDonald´s 125,7 milionu dolarů, ve stejném období roku 2002 registrovala firma ztrátu 343,8 milionu.

Ztrátu v roce 2002 způsobilo propuštění a uzavírání provozoven. Firmě se krátily tržby na domácím trhu, který byl přesycen fastfoody podobného druhu.

Čtvrtletní tržby se meziročně zvedly o sedmnáct procent na 4,56 miliardy dolarů. Za celý rok tržby dosáhly 17,1 miliardy. Zisk posílil na 1,47 miliardy z 893,5 milionu v roce 2002.

Tržby McDonald´s v USA stouply na konci roku i přesto, že se v zemi objevil vůbec první případ nemoci šílených krav.

Firma se soustředila na oživeni tradičních hamburgerových restaurací a rozprodala nebo uzavřela provozovny dceřiných sítí Donatos Pizza a Boston Market.

V zahraničí firmě pomohl slabý kurz dolaru k euru a dalším evropským měnám. Tržby přepočtené na srovnatelný počet restaurací vzrostly za čtvrtletí o 7,4 procenta a v USA se zvýšily o 12,5 procenta.

Letos chce McDonald´s po celém světě přidat ke svým už fungujícím třiceti tisícům restaurací 850 nových provozoven.
 
České restaurace McDonald's loni utržily přes dvě miliardy korun. Oproti roku 2002 to znamenalo nárůst o šest procent - více

,