Letiště DHL přinese Lipsku 10 000 pracovních míst

  • 4
Východní Německo získalo investici, která pomůže vytvořit celkem až deset tisíc pracovních míst. Logistická společnost DHL postaví své nové evropské centrální překladiště u Lipska. Saské město tak porazilo ve finálním výběru francouzské konkurenční město Vatry.

V prostoru letiště Lipsko/Halle zamýšlí DHL investovat kolem 300 milionů eur a do roku 2012 vytvořit kolem 3500 nových pracovních míst. Dalších sedm tisíc lidí najde práci v dodavatelských a partnerských firmách.

Podle předsedy představenstva mateřské Deutsche Post Klause Zumwinkela potřebuje DHL nové působiště kvůli plánované expanzi. "Protože rosteme tak rychle, potřebujeme tyto kapacity pro Evropu, ale i pro mezinárodní lety z Lipska do USA i Asie," řekl Zumwinkel.

Rozhodujícícm argumentem ve prospěch Lipska byl byla dostatečná kapacita letiště, které bude v provozu 24 hodin denně.

Spolkový kancléř Gerhard Schröder rozhodnutí DHL uvítal. "Je to dobrý den pro východní Německo," prohlásil. DHL ve svém prohlášení uvedla, že při rozhodování sehrály roli jen čistě ekonomické faktory. Mateřskou společností DHL je totiž Deutsche Post.

Původně byl vedle Lipska a francouzského Vatry ve hře i belgický Brusel. Ten ale vypadl poměrně brzy, protože se nepodařilo vyřešit řadu sporných otázek, například problém nočních letů.

Současné bruselské překladiště by tak mělo od roku 2008 sloužit jako regionální středisko. Do té doby DHL hodlá udržet své aktivity na bruselském letišti ve stávajícím rozsahu.

,