Skandá kolem zpoždění superjumba A380 zasáhl i nejvyšší šéfy Airbusu.

Skandá kolem zpoždění superjumba A380 zasáhl i nejvyšší šéfy Airbusu. | foto: Jean-Philippe Arles, Reuters

Kvůli zprávě o zpoždění A380 padla první žaloba

  • 6
Uvnitř společnost EADS, pod kterou spadá výrobce letadel Airbus, to vře. Firma nejprve podala žalobu na neznámého pachatele, který zcizil a zveřejnil interní dokumenty. Z nich vyplývalo, že společnost už dřívě věděla o zpožděných dodávkách superjumba A380. EADS už zahájila i interní vyšetřování.

Francouzský list Le Monde v pondělí uvedl, že francouzští představitelé firmy, včetně spoluředitele Noëla Forgearda, vyjádřili pochybnosti ohledně schopnosti plnit naplánované dodávky letounu A380 více než měsíc před veřejným ohlášením odkladu dodávek. Zpráva se odvolávala na zápis ze zasedání dozorčí rady EADS. - více zde

Společnost v prohlášení uvedla, že ji zveřejnění těchto informací šokovalo a považuje je za snahu rozbít francouzsko-německou spolupráci, napsala agentura AP.

Šéfové EADS včetně Noëla Forgearda navíc čelí dalšímu skandálu. Poté, co firma oznámila zpoždění dodávek A380, propadly akcie o 26 procent. Forgeard spolu s dalšími pěti manažery ale ještě před tímto poklesem prodal značnou část svých akcií. Teď musí odpovídat na otázky vyšetřovatelů kvůli podezření ze zneužití informací.

,