Tatru proslavilo i šest vítězství Karla Lopraise na Rallye Paříž-Dakar

Tatru proslavilo i šest vítězství Karla Lopraise na Rallye Paříž-Dakar | foto: Letka racing team

Kopřivnická Tatra bude mít nového vlastníka

  • 48
Kopřivnická automobilka Tatra bude mít nového vlastníka. Americká společnost Terex, která drží 80,51 procent akcií Tatry, se dohodla se skupinou českých a amerických investorů. "Terex informoval své akcionáře o záměru prodat Tatru," potvrdil zprávu předseda představenstva Tatry Igor Vlček.

"Dohodli jsme se, že prodáme Tatru skupině investorů v oblasti soukromého kapitálu, jak amerických, tak českých investorů, kteří jsou obeznámeni s provozem Tatry," citovala zpráva generálního ředitele Terexu Ronalda DeFea.

"Kupující Tatru znají a mají s ní dlouhodobé plány," sdělil DeFeo.

Podle zdroje agentury ČTK, který si nepřál být jmenován, plánuje nový majitel Tatry rozvíjet výrobu a rozšiřovat odbytiště.

"Noví majitelé se zřejmě představí až po vypořádání celé transakce. Nyní Terex jen zmínil původ kapitálu, aby se zabránilo obavám, že Tatru kupuje někdo z východu," upřesnil zdroj agentury ČTK.

Terex koupil víc než 150letou Tatru v roce 2003. Američané provedli v Tatře ozdravný program, spočívající hlavně v organizačních změnách, dalším zeštíhlování firmy a v rozprodeji nepotřebného majetku. Automobilka se zaměřuje hlavně na těžká nákladní vozidla.

Ta už jsou však pro Terex okrajovým produktem a právě proto se hodlá Tatry zbavit.

Se vstupem amerického partnera se automobilce otevřely nové trhy. Osmdesát procent produkce jde na export. Tradiční trhem jsou bývalé země Sovětského svazu, v Evropě Slovensko a Maďarsko.

Transakce by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

,