Komise projednala nabídky na koupi ČEZ

  • 17
Privatizační komise pro elektroenergetiku posoudila nabídky francouzské elektrárenské společnosti Electricité de France a italsko-španělského konsorcia Enel/Iberdrola na koupi firmy ČEZ. Až do středečního jednání vlády ale nebude k prodeji podávat žádné informace.

EdF podáním nabídky vyvrátila spekulace o tom, že se druhého kola privatizace nezúčastní. Několik zdrojů blízkých vládě totiž v minulých dnech uvedlo, že EdF ve druhém kole prodeje ČEZ a šesti distributorů nabídku vůbec nepodá, nebo nevyhoví požadavkům vlády.

Podmínky státu jsou následující: každý ze dvou zbylých investorůmusí nabídnout za elektroenergetiku nejméně 200 miliard korun. Enel/Iberdrola podle zdroje agentury Reuters tuto částku nenabídla.

Premiér Miloš Zeman v rozhovoru pro ČRo-1 prohlásil, že "česká vláda není po úspěšné privatizaci plynárenství v roli prosebníka." Znamená to, že pokud nabídky podmínkám nevyhoví, nebude se elektroenergetika prodávat za každou cenu.

Už v prvním kole Italové nabídli 136 miliard korun a nabídka EdF se vůbec neotevírala kvůli tomu, že firma měla připomínky ke kupní smlouvě. Nelíbily se jí totiž omezující podmínky.

Ty základní spočívají v závazku k odběrům velkého množství hnědého uhlí, v nutnosti prodávat stanovené množství elektřiny a v zákazu prodeje či slučování a likvidace koupených firem. Požadavek na minimální cenu EdF nijak nekomentovala.

ENEL původně vstoupil do privatizace spolu se španělskou Iberdrolou, s níž podával společně cenovou nabídku. Několik desítek minut po uzavření prvního nabídkového kola ovšem Iberdrola z konsorcia odstoupila. Do druhého kola však už šli Španělé s Italy společně.

,