Petr Kellner

Petr Kellner | foto: MF DNES

Kellnerova PPFI bojuje o podíl v Ingosstrachu. Obrátila se na arbitrážní soud

  • 12
Společnost nejbohatšího Čecha PPF Investment se v boji o svůj podíl ve druhé největší ruské pojišťovně obrátila na arbitrážní soud. Pomocí inzerátů v ruském tisku se chce také dozvědět, kdo vydal rozhodnutí, které ji zbavilo možnosti hlasovat v dozorčí radě.

Kellnerova skupina podala u Arbitrážního soudu v Moskvě žádost o uznání neplatnosti výsledků výroční valné hromady společnosti a postěžovala si regulátorovi finančních trhů v Rusku.

Kellnerův rival Oleg Děripaska loni v říjnu uspořádal mimořádnou valnou hromadu, která rozhodla o navýšení základního kapitálu pojišťovny. Stalo se tak záměrně bez účasti Kellnera, kterému se tak rázem mohl snížit jeho téměř čtyřicetiprocentní podíl na méně než deset procent. Tím by přišel o podstatnou většinu práv akcionáře a částečně také o peníze, které investoval. - čtěte více o Sporu magnátů

PPF Investments vlastní v ruské pojišťovně 38,5 procenta akcií. Většina akcií Ingosstrachu patří nejbohatšímu ruskému podnikateli Olegu Děripaskovi, který se snaží Kellnera z pojišťovny vypudit.

Není jasné, kdo vydal rozhodnutí
Neznámý soud v Rusku pozastavil výkon akcionářských práv dceřiných firem PPFI, kterým registrátoři odepřeli hlasovací práva a tím i místa v dozorčí radě pojišťovny. PPFI při své obraně sáhla také k neobvyklému kroku. Dnes v ruském listu Izvěstija zveřejnila inzerát, v němž se obrací na ruské soudce, aby poskytli informace o tom, který soud toto rozhodnutí vydal.

Ještě před pár týdny se zdálo vše jasné a společnost PPFI měla konečně získat přístup do dozorčí rady Ingosstrachu. Registrátoři však po hlasování příslušné hlasy pro zástupce PPFI nezapočetli s odvoláním na "nařízení výkonu rozhodnutí". To, kdo takové rozhodnutí vydal a čeho se týkalo, se zástupci PPFI nedozvěděli.

Utajená soudní rozhodnutí jsou podle PPFI známá z devadesátých let, která mnozí Rusové považují za období divokého kapitalismu. Postižená strana nemá šanci se odvolat, když ani neví, kdo takový verdikt vydal. Spekuluje se o tom, že v případě Ingosstrachu mohlo jít o rozhodnutí soudu daleko od Moskvy, který by správně podobnou záležitost neměl vůbec posuzovat. Není místně příslušný ani k Ingosstrachu, ani k minoritním akcionářům.

,