Pondělí 20. září 2021, svátek má Oleg
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. září 2021 Oleg

Začal jako osmnáctiletý v garáži, dnes dováží koření z celého světa

  11:30
Jiří Červenka podniká od 18 let jako fyzická osoba. Nemá žádnou společnost s ručením omezeným. "Je to velmi riskantní. Ale já nemám korunu dluhu," říká Červenka. Začínal s balením potravin, nyní dováží koření a vytváří různé směsi, kterých nabízí 350.

Jiří Červenka a Helena Event řídí firmu, která dováží koření a mixuje z nich různé směsi. | foto: František Panec, MAFRA

Pošlete tip

Znáte zajímavého a úspěšného podnikatele? Nominujte ho do soutěže Podnikatel roku ZDE

Když vstoupíte do sídla firmy Jiřího Červenky, po čichu jasně poznáte, čemu se věnuje. Koření je tu cítit tak výrazně, že vám jeho vůně zůstane i v oblečení. Najdete tu snad všechny druhy z celého světa.

Jiří Červenka začal podnikat v 18 letech v garáži, dnes má 20 zaměstnanců a měsíčně produkuje 80 tun koření. Vytváří vlastní směsi, kterých nabízí 350. Letos rozjel i prodej pražené kávy, kterou dováží z Jižní Ameriky.

Firmu vede společně s ředitelkou Helenou Event a v plánu má výrazně zvýšit výrobu a také prorazit na východní trhy.

Kdysi dávno se koření vyvažovalo zlatem, dnes je obchodování s ním asi těžší, že?
Jiří Červenka: To rozhodně. Prvních deset let jsme v podstatě podnikali v garáži. Začal jsem v roce 1995, bylo mi osmnáct. Nejdřív jsem se věnoval pouze balení potravinářského zboží. Postupně se zákazníci ptali po koření a my jsme se rozhodli, že s ním rozjedeme obchod. Zpočátku jsme ho kupovali od firem. Postupně jsme začali míchat a vytvářet vlastní směsi koření. Nakonec jsme začali některé druhy dovážet.

Jak vznikají směsi koření?
Helena Event: Dovážíme přírodní koření a z něj mícháme různé mixy, které si sami vymýšlíme. Základní koření je třeba pepř, majoránka, kmín. Z toho se dá umíchat nějaká směs, jež dostane jméno Adamovo žebro. Vymýšlíme si své věci nebo reagujeme na poptávku zákazníků. Ti přijdou a řeknou, že viděli něco, co jim chutná, a jestli umíme udělat něco podobného.

To trochu zní jako chuťová alchymie...
HE: Svým způsobem ano. Funguje to systémem pokus - omyl. Člověk má již nějakou zkušenost a ví, co by mohlo fungovat, jaká chuť zhruba vznikne. Ale jsou to desítky ochutnávek a zdokonalování.

Jiří Červenka
Narodil se 23. března 1976 v ­Českých Budějovicích. Nyní bydlí v ­Táboře. Podnikat začal v roce 1995, kdy mu bylo 18 let. Stále podniká jako fyzická osoba a je na to hrdý. Jeho koníčkem je sport, zvláště pak lyžování a běhání.

Helena Event
Narodila se 25. srpna 1976 v Hradci Králové, kde dodnes bydlí. Zde vystudovala ruštinu na vysoké škole. Od roku 2010 pracuje jako ředitelka ve firmě Jiřího Červenky. Týden pracuje z domova, týden pobývá v Táboře. Věnuje se hlavně obchodu. Jejím koníčkem je devítiletý syn, sport a četba.

To tu máte nějakého vrchního ochutnávače, který už má vytříbený jazyk na koření?
HE: To je taková hromadná funkce. Kdyby to dělal jeden člověk, tak to nebude úplně dobré. Sto lidí, sto chutí. Na začátku máme třeba čtyři příchutě, ke kterým bychom se chtěli dopracovat. Pak se to zkouší, ve finále z toho může vzniknout něco úplně jiného.

A to ochutnáváte koření samotné?
HE: Máme tu kuchyň, kde děláme maso, polévky.
JČ: My už dnes máme 350 směsí a rozšiřujeme je minimálně. Občas samozřejmě uvedeme novou věc, protože trh si to žádá. Těch variant je nekonečné množství, v jedné směsi je třeba 15 druhů koření.

Kolik vůbec je těch základních druhů přírodního koření?
HE: Zhruba kolem stovky. Nejvíce se používá tak třicet.

Mění se nějak chutě českých zákazníků?
HE: Lidé chtějí stále více koření, kde je méně soli, bez glutamátů, bez barviv. Jednoznačně cítíme trend k zdravému životnímu stylu. Na základě toho jsme uvedli na trh ve spolupráci se studiem Kulinář Petra Stupky už 19 druhů směsí. Je tam maximálně jen 15 procent mořské soli, zbytek jsou sušené byliny, zelenina a přírodní koření. Odezva je pozitivní, lidé to kupují, ačkoli to není nejlevnější.

Dneska si lidé hodně pěstují svoje koření na zahrádce. Máte také nějakou vlastní pěstírnu?
JČ: Ne, všechno kupujeme, většina je z dovozu.
HE: Je to z celého světa. Indie, Egypt, Čína, Vietnam, Španělsko, Jižní Amerika. Část se nakupuje v přístavu v Hamburku. Těch druhů je hrozně moc.

To se musí všude jezdit a kontrakty dojednávat?
HE: To už proběhlo. Tím, že obchodujeme už dlouho, posílají dodavatelé vlastní nabídky. V podstatě máme pořád stejné obchodní partnery.
JČ: Cestovat dnes už člověk v podstatě vůbec nemusí. Všechno jde po e-mailech. Vyžádáte si vzorek, oni vám ho pošlou, pak dořešíte ceny a už to jede. Mám třeba partnery v Číně, se kterými obchodujeme, a nikdy jsem je neviděl. Jinak bych nedělal nic jiného, než že bych cestoval.

Máte ambice prosadit se i do zahraničí?
JČ: Teď na tom intenzivně pracujeme. Prioritní pro nás je východ. Rusky mluvící země - Rusko, Bělorusko, Ukrajina.
HE: Chceme vyzkoušet i pobaltské státy. V současné době vyvážíme něco do Polska a na Slovensko.

Vaší novinkou je pražená káva. Odkud ji dovážíte?
JČ: Máme zdroje přímo na plantážích, takže to vozíme napřímo. Je to Jižní Amerika - Honduras, Guatemala, Peru, Brazílie, Kolumbie. V prosinci jsme dovezli první kontejner zelené kávy. Tady ji upražíme a distribuujeme. Specializujeme se na firmy a na koncové zákazníky. Dostanou čerstvou kávu třeba týden po upražení.
HE: Máme i vlastní e-shop, kde si lidé mohou objednat různé druhy kávy. Protože jsme v Sezimově Ústí, pojmenovali jsme ji Sezimanka.

Podnikáte 18 let. Přesto stále jako fyzická osoba, nemáte žádnou společnost s ručením omezeným. Není to riskantní?
JČ: Je to velmi riskantní. Ale já nemám korunu dluhu. Jsem hrdý na to, že podnikám jako fyzická osoba. Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc jsem přesvědčen, že je to tak správné. Když bude průšvih, zničím sám sebe.

Co je vaším kořením života?
JČ: No, tak to je zajímavá otázka. Teď zrovna procházím určitým obdobím, kdy úplně nevím. Dříve jsem propadl práci, nedělal jsem nic jiného. Teď se snažím svůj život změnit. Polovinu života jsem kompletně obětoval práci.

Autor:
  • Nejčtenější

Klamala ministry, investory i sebe sama. Srdcová královna byznysu čelí soudu

Ve Spojených státech začal soud s Elizabeth Holmesovou. Vkládali do ní naději bývalí američtí ministři i ostřílení...

V Praze začala výstavba nové čtvrti, čekalo se na ni přes deset let

Na Rohanském ostrově na pravém břehu Vltavy ve středu odstartovala výstavba nové čtvrti. Developer Sekyra Group zde...

Benzina ustupuje. Pumpy se po sedmi desetiletích přejmenují na Orlen

Čerpací stanice Benzina se postupně přejmenují na Orlen. U prvních osmi pump v Česku přikročí polská společnost PKN...

V americké poušti má vyrůst utopické město, které zachrání kapitalismus

Americký miliardář Marc Lore chce do roku 2030 založit udržitelné město, z nějž se má stát výkladní skříň nejnovějších...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rána zelené energii. Nefoukalo a Němci se opět musí spoléhat na uhlí

V první polovině letošního roku se v Německu vyrobilo 27 procent elektřiny z uhlí, což je nejvyšší podíl v rámci všech...

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Chci přidat 20 tisíc. Generaci Z kuráž nechybí, s trpělivostí už je to horší

Premium Sedmatřicetiletý Libor vede pobočku banky v krajském městě. Za poslední měsíce přijal několik mladých lidí, dvacátníků...

Hladovění je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat, říká neurolog

Jde o největší problém současné medicíny, a to bez ohledu na covid-19 - Alzheimerova nemoc, nejčastější typ demence....

  • Další z rubriky

Čínský developer se topí v bilionových dluzích, rozkolísává celý systém

Ještě před nedávnem šlo o jednu z největších developerských společností v Číně, nyní se firma Evergrande topí v...

Instagram způsobuje psychické problémy. Firma o tom ví, ale roky to tají

Premium Facebook čelí kritice za to, že zatajil zjištění své interní studie o psychických problémech, které způsobuje používání...

Legendární „prestiže“ budou poprvé i vlněné. Ovečkárna spojila síly s Moledou

Česká firma Czech Wool company provozující e-shop s produkty z ovčí vlny Ovečkárna spojila síly se společností Moleda....

Americký Westinghouse zmodernizuje Temelín, od ČEZu má zakázku za miliardy

Polostátní firma ČEZ a americký podnik Westinghouse Electric podepsaly devítiletou dohodu o modernizaci řídících a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

Začalo to jako chřipka, pak vzal Tereze meningokok nohy a zničil ledviny

Před čtyřmi lety si Tereza myslela, že nastydla na kole. Jenže druhý den už ležela na JIP a kvůli meningokokové infekci...

Probudila mě bolest nehtů. Od té doby nemohu chodit, říká Alfred Strejček

Už téměř čtyři roky je Alfred Strejček (79) zcela odkázaný na péči druhých. Herci, recitátorovi, moderátorovi a...

Zaměstnanci i OSVČ s více dětmi dostanou od státu daňovou vratku

Díky daňové novele se během letošního roku zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Vyšší daňové zvýhodnění se...

Legíny nejsou kalhoty. Jak je vybírat a nosit, abyste si neuřízla ostudu

Snad v každém dámském šatníku nalezneme alespoň jedny legíny. Kousek tkaniny se totiž stal miláčkem žen. Některé...