Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Začal jako osmnáctiletý v garáži, dnes dováží koření z celého světa

  11:30
Jiří Červenka podniká od 18 let jako fyzická osoba. Nemá žádnou společnost s ručením omezeným. "Je to velmi riskantní. Ale já nemám korunu dluhu," říká Červenka. Začínal s balením potravin, nyní dováží koření a vytváří různé směsi, kterých nabízí 350.

Jiří Červenka a Helena Event řídí firmu, která dováží koření a mixuje z nich různé směsi. | foto: František Panec, MAFRA

Pošlete tip

Znáte zajímavého a úspěšného podnikatele? Nominujte ho do soutěže Podnikatel roku ZDE

Když vstoupíte do sídla firmy Jiřího Červenky, po čichu jasně poznáte, čemu se věnuje. Koření je tu cítit tak výrazně, že vám jeho vůně zůstane i v oblečení. Najdete tu snad všechny druhy z celého světa.

Jiří Červenka začal podnikat v 18 letech v garáži, dnes má 20 zaměstnanců a měsíčně produkuje 80 tun koření. Vytváří vlastní směsi, kterých nabízí 350. Letos rozjel i prodej pražené kávy, kterou dováží z Jižní Ameriky.

Firmu vede společně s ředitelkou Helenou Event a v plánu má výrazně zvýšit výrobu a také prorazit na východní trhy.

Kdysi dávno se koření vyvažovalo zlatem, dnes je obchodování s ním asi těžší, že?
Jiří Červenka: To rozhodně. Prvních deset let jsme v podstatě podnikali v garáži. Začal jsem v roce 1995, bylo mi osmnáct. Nejdřív jsem se věnoval pouze balení potravinářského zboží. Postupně se zákazníci ptali po koření a my jsme se rozhodli, že s ním rozjedeme obchod. Zpočátku jsme ho kupovali od firem. Postupně jsme začali míchat a vytvářet vlastní směsi koření. Nakonec jsme začali některé druhy dovážet.

Jak vznikají směsi koření?
Helena Event: Dovážíme přírodní koření a z něj mícháme různé mixy, které si sami vymýšlíme. Základní koření je třeba pepř, majoránka, kmín. Z toho se dá umíchat nějaká směs, jež dostane jméno Adamovo žebro. Vymýšlíme si své věci nebo reagujeme na poptávku zákazníků. Ti přijdou a řeknou, že viděli něco, co jim chutná, a jestli umíme udělat něco podobného.

To trochu zní jako chuťová alchymie...
HE: Svým způsobem ano. Funguje to systémem pokus - omyl. Člověk má již nějakou zkušenost a ví, co by mohlo fungovat, jaká chuť zhruba vznikne. Ale jsou to desítky ochutnávek a zdokonalování.

Jiří Červenka
Narodil se 23. března 1976 v ­Českých Budějovicích. Nyní bydlí v ­Táboře. Podnikat začal v roce 1995, kdy mu bylo 18 let. Stále podniká jako fyzická osoba a je na to hrdý. Jeho koníčkem je sport, zvláště pak lyžování a běhání.

Helena Event
Narodila se 25. srpna 1976 v Hradci Králové, kde dodnes bydlí. Zde vystudovala ruštinu na vysoké škole. Od roku 2010 pracuje jako ředitelka ve firmě Jiřího Červenky. Týden pracuje z domova, týden pobývá v Táboře. Věnuje se hlavně obchodu. Jejím koníčkem je devítiletý syn, sport a četba.

To tu máte nějakého vrchního ochutnávače, který už má vytříbený jazyk na koření?
HE: To je taková hromadná funkce. Kdyby to dělal jeden člověk, tak to nebude úplně dobré. Sto lidí, sto chutí. Na začátku máme třeba čtyři příchutě, ke kterým bychom se chtěli dopracovat. Pak se to zkouší, ve finále z toho může vzniknout něco úplně jiného.

A to ochutnáváte koření samotné?
HE: Máme tu kuchyň, kde děláme maso, polévky.
JČ: My už dnes máme 350 směsí a rozšiřujeme je minimálně. Občas samozřejmě uvedeme novou věc, protože trh si to žádá. Těch variant je nekonečné množství, v jedné směsi je třeba 15 druhů koření.

Kolik vůbec je těch základních druhů přírodního koření?
HE: Zhruba kolem stovky. Nejvíce se používá tak třicet.

Mění se nějak chutě českých zákazníků?
HE: Lidé chtějí stále více koření, kde je méně soli, bez glutamátů, bez barviv. Jednoznačně cítíme trend k zdravému životnímu stylu. Na základě toho jsme uvedli na trh ve spolupráci se studiem Kulinář Petra Stupky už 19 druhů směsí. Je tam maximálně jen 15 procent mořské soli, zbytek jsou sušené byliny, zelenina a přírodní koření. Odezva je pozitivní, lidé to kupují, ačkoli to není nejlevnější.

Dneska si lidé hodně pěstují svoje koření na zahrádce. Máte také nějakou vlastní pěstírnu?
JČ: Ne, všechno kupujeme, většina je z dovozu.
HE: Je to z celého světa. Indie, Egypt, Čína, Vietnam, Španělsko, Jižní Amerika. Část se nakupuje v přístavu v Hamburku. Těch druhů je hrozně moc.

To se musí všude jezdit a kontrakty dojednávat?
HE: To už proběhlo. Tím, že obchodujeme už dlouho, posílají dodavatelé vlastní nabídky. V podstatě máme pořád stejné obchodní partnery.
JČ: Cestovat dnes už člověk v podstatě vůbec nemusí. Všechno jde po e-mailech. Vyžádáte si vzorek, oni vám ho pošlou, pak dořešíte ceny a už to jede. Mám třeba partnery v Číně, se kterými obchodujeme, a nikdy jsem je neviděl. Jinak bych nedělal nic jiného, než že bych cestoval.

Máte ambice prosadit se i do zahraničí?
JČ: Teď na tom intenzivně pracujeme. Prioritní pro nás je východ. Rusky mluvící země - Rusko, Bělorusko, Ukrajina.
HE: Chceme vyzkoušet i pobaltské státy. V současné době vyvážíme něco do Polska a na Slovensko.

Vaší novinkou je pražená káva. Odkud ji dovážíte?
JČ: Máme zdroje přímo na plantážích, takže to vozíme napřímo. Je to Jižní Amerika - Honduras, Guatemala, Peru, Brazílie, Kolumbie. V prosinci jsme dovezli první kontejner zelené kávy. Tady ji upražíme a distribuujeme. Specializujeme se na firmy a na koncové zákazníky. Dostanou čerstvou kávu třeba týden po upražení.
HE: Máme i vlastní e-shop, kde si lidé mohou objednat různé druhy kávy. Protože jsme v Sezimově Ústí, pojmenovali jsme ji Sezimanka.

Podnikáte 18 let. Přesto stále jako fyzická osoba, nemáte žádnou společnost s ručením omezeným. Není to riskantní?
JČ: Je to velmi riskantní. Ale já nemám korunu dluhu. Jsem hrdý na to, že podnikám jako fyzická osoba. Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc jsem přesvědčen, že je to tak správné. Když bude průšvih, zničím sám sebe.

Co je vaším kořením života?
JČ: No, tak to je zajímavá otázka. Teď zrovna procházím určitým obdobím, kdy úplně nevím. Dříve jsem propadl práci, nedělal jsem nic jiného. Teď se snažím svůj život změnit. Polovinu života jsem kompletně obětoval práci.

Autor:

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

USA zavedou cla na dovoz elektromobilů, baterií a solárů z Číny

10. května 2024  6:26

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravuje zavedení cel na dovoz elektromobilů z...

Stovky miliard do jádra by se Česku měly vyplatit, jde o investici na 60 let

10. května 2024

Premium Evropská komise povolila státní podporu při financování stavby pátého bloku Jaderné elektrárny...

Natěšené hotely i hospody. Šampionát má ekonomice přinést dvě miliardy

10. května 2024

Do Česka se po devíti letech vrací hokejový šampionát, který v roce 2015 přinesl české ekonomice...

Chybějící byty, příliš vysoké nájmy. Krize bydlení zasáhla celou Evropu

9. května 2024

Dlouhodobá evropská krize bydlení zasahuje všechny země napříč kontinentem: od Nizozemska přes...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...