Čtvrtek 11. srpna 2022, svátek má Zuzana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 11. srpna 2022 Zuzana

Začal jako osmnáctiletý v garáži, dnes dováží koření z celého světa

  11:30
Jiří Červenka podniká od 18 let jako fyzická osoba. Nemá žádnou společnost s ručením omezeným. "Je to velmi riskantní. Ale já nemám korunu dluhu," říká Červenka. Začínal s balením potravin, nyní dováží koření a vytváří různé směsi, kterých nabízí 350.

Jiří Červenka a Helena Event řídí firmu, která dováží koření a mixuje z nich různé směsi. | foto: František Panec, MAFRA

Pošlete tip

Znáte zajímavého a úspěšného podnikatele? Nominujte ho do soutěže Podnikatel roku ZDE

Když vstoupíte do sídla firmy Jiřího Červenky, po čichu jasně poznáte, čemu se věnuje. Koření je tu cítit tak výrazně, že vám jeho vůně zůstane i v oblečení. Najdete tu snad všechny druhy z celého světa.

Jiří Červenka začal podnikat v 18 letech v garáži, dnes má 20 zaměstnanců a měsíčně produkuje 80 tun koření. Vytváří vlastní směsi, kterých nabízí 350. Letos rozjel i prodej pražené kávy, kterou dováží z Jižní Ameriky.

Firmu vede společně s ředitelkou Helenou Event a v plánu má výrazně zvýšit výrobu a také prorazit na východní trhy.

Kdysi dávno se koření vyvažovalo zlatem, dnes je obchodování s ním asi těžší, že?
Jiří Červenka: To rozhodně. Prvních deset let jsme v podstatě podnikali v garáži. Začal jsem v roce 1995, bylo mi osmnáct. Nejdřív jsem se věnoval pouze balení potravinářského zboží. Postupně se zákazníci ptali po koření a my jsme se rozhodli, že s ním rozjedeme obchod. Zpočátku jsme ho kupovali od firem. Postupně jsme začali míchat a vytvářet vlastní směsi koření. Nakonec jsme začali některé druhy dovážet.

Jak vznikají směsi koření?
Helena Event: Dovážíme přírodní koření a z něj mícháme různé mixy, které si sami vymýšlíme. Základní koření je třeba pepř, majoránka, kmín. Z toho se dá umíchat nějaká směs, jež dostane jméno Adamovo žebro. Vymýšlíme si své věci nebo reagujeme na poptávku zákazníků. Ti přijdou a řeknou, že viděli něco, co jim chutná, a jestli umíme udělat něco podobného.

To trochu zní jako chuťová alchymie...
HE: Svým způsobem ano. Funguje to systémem pokus - omyl. Člověk má již nějakou zkušenost a ví, co by mohlo fungovat, jaká chuť zhruba vznikne. Ale jsou to desítky ochutnávek a zdokonalování.

Jiří Červenka
Narodil se 23. března 1976 v ­Českých Budějovicích. Nyní bydlí v ­Táboře. Podnikat začal v roce 1995, kdy mu bylo 18 let. Stále podniká jako fyzická osoba a je na to hrdý. Jeho koníčkem je sport, zvláště pak lyžování a běhání.

Helena Event
Narodila se 25. srpna 1976 v Hradci Králové, kde dodnes bydlí. Zde vystudovala ruštinu na vysoké škole. Od roku 2010 pracuje jako ředitelka ve firmě Jiřího Červenky. Týden pracuje z domova, týden pobývá v Táboře. Věnuje se hlavně obchodu. Jejím koníčkem je devítiletý syn, sport a četba.

To tu máte nějakého vrchního ochutnávače, který už má vytříbený jazyk na koření?
HE: To je taková hromadná funkce. Kdyby to dělal jeden člověk, tak to nebude úplně dobré. Sto lidí, sto chutí. Na začátku máme třeba čtyři příchutě, ke kterým bychom se chtěli dopracovat. Pak se to zkouší, ve finále z toho může vzniknout něco úplně jiného.

A to ochutnáváte koření samotné?
HE: Máme tu kuchyň, kde děláme maso, polévky.
JČ: My už dnes máme 350 směsí a rozšiřujeme je minimálně. Občas samozřejmě uvedeme novou věc, protože trh si to žádá. Těch variant je nekonečné množství, v jedné směsi je třeba 15 druhů koření.

Kolik vůbec je těch základních druhů přírodního koření?
HE: Zhruba kolem stovky. Nejvíce se používá tak třicet.

Mění se nějak chutě českých zákazníků?
HE: Lidé chtějí stále více koření, kde je méně soli, bez glutamátů, bez barviv. Jednoznačně cítíme trend k zdravému životnímu stylu. Na základě toho jsme uvedli na trh ve spolupráci se studiem Kulinář Petra Stupky už 19 druhů směsí. Je tam maximálně jen 15 procent mořské soli, zbytek jsou sušené byliny, zelenina a přírodní koření. Odezva je pozitivní, lidé to kupují, ačkoli to není nejlevnější.

Dneska si lidé hodně pěstují svoje koření na zahrádce. Máte také nějakou vlastní pěstírnu?
JČ: Ne, všechno kupujeme, většina je z dovozu.
HE: Je to z celého světa. Indie, Egypt, Čína, Vietnam, Španělsko, Jižní Amerika. Část se nakupuje v přístavu v Hamburku. Těch druhů je hrozně moc.

To se musí všude jezdit a kontrakty dojednávat?
HE: To už proběhlo. Tím, že obchodujeme už dlouho, posílají dodavatelé vlastní nabídky. V podstatě máme pořád stejné obchodní partnery.
JČ: Cestovat dnes už člověk v podstatě vůbec nemusí. Všechno jde po e-mailech. Vyžádáte si vzorek, oni vám ho pošlou, pak dořešíte ceny a už to jede. Mám třeba partnery v Číně, se kterými obchodujeme, a nikdy jsem je neviděl. Jinak bych nedělal nic jiného, než že bych cestoval.

Máte ambice prosadit se i do zahraničí?
JČ: Teď na tom intenzivně pracujeme. Prioritní pro nás je východ. Rusky mluvící země - Rusko, Bělorusko, Ukrajina.
HE: Chceme vyzkoušet i pobaltské státy. V současné době vyvážíme něco do Polska a na Slovensko.

Vaší novinkou je pražená káva. Odkud ji dovážíte?
JČ: Máme zdroje přímo na plantážích, takže to vozíme napřímo. Je to Jižní Amerika - Honduras, Guatemala, Peru, Brazílie, Kolumbie. V prosinci jsme dovezli první kontejner zelené kávy. Tady ji upražíme a distribuujeme. Specializujeme se na firmy a na koncové zákazníky. Dostanou čerstvou kávu třeba týden po upražení.
HE: Máme i vlastní e-shop, kde si lidé mohou objednat různé druhy kávy. Protože jsme v Sezimově Ústí, pojmenovali jsme ji Sezimanka.

Podnikáte 18 let. Přesto stále jako fyzická osoba, nemáte žádnou společnost s ručením omezeným. Není to riskantní?
JČ: Je to velmi riskantní. Ale já nemám korunu dluhu. Jsem hrdý na to, že podnikám jako fyzická osoba. Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc jsem přesvědčen, že je to tak správné. Když bude průšvih, zničím sám sebe.

Co je vaším kořením života?
JČ: No, tak to je zajímavá otázka. Teď zrovna procházím určitým obdobím, kdy úplně nevím. Dříve jsem propadl práci, nedělal jsem nic jiného. Teď se snažím svůj život změnit. Polovinu života jsem kompletně obětoval práci.

Autor:
  • Nejčtenější

Čím víc odebere Čína ruského plynu, tím lépe pro Evropu, tvrdí analytici

Navýšený export ruského zemního plynu na území Číny může mít pro evropské země pozitivní dopady. Díky tomu se totiž...

Pivo za 70, menší porce jídla. Budeme muset, říká šéf restauratérů

S růstem cen potravin a energií přichází zdražování v restauracích. Hospody kvůli krizi od základu mění obchodní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ropa už proudí, ale jen na Slovensko a do Maďarska. Česko problém dál řeší

Dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba do České republiky obnoveny nebudou, oznámil ve středu slovenský přepravce...

Plyn pro Nord Stream spalují Rusové u hranic. Oheň je vidět z Finska

Rusko, které omezilo dodávky zemního plynu do Evropské unie, už několik týdnů spaluje plyn v kompresorové stanici...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Loď s kukuřicí, která jako první opustila Ukrajinu, trčí ve Středomoří

Nákladní loď Razoni, která jako první vyplula po ukončení blokády z Ukrajiny s nákladem kukuřice, bloudí Středozemním...

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

  • Další z rubriky

Splněno na tisíc procent. Crowdfunding nám funguje, říká majitel Skinners

Crowdfundingové kampaně brněnské značce Skinners opravdu vychází. Po úspěšném startu s ponožkobotami se po šesti letech...

Otcovská dovolená je trend. Amazon proplácí až osm týdnů volna

Advertorial Distribuční centrum v Dobrovízi se rozkládá na ploše velké jako třináct fotbalových hřišť. V běžném provozu v něm...

ČEZ měl za pololetí zisk přes 33 miliard, slibuje vysokou dividendu

Energetická skupina ČEZ měla za první pololetí čistý zisk 33,6 miliardy korun, meziročně o 32 miliard korun vyšší....

Doprava do práce zdarma i dotované obědy ulehčí rodinnému rozpočtu

Advertorial Distribuční centrum v Dobrovízi se rozkládá na ploše velké jako třináct fotbalových hřišť. V běžném provozu v něm...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Pivo za 70, menší porce jídla. Budeme muset, říká šéf restauratérů

S růstem cen potravin a energií přichází zdražování v restauracích. Hospody kvůli krizi od základu mění obchodní...

Ropa už proudí, ale jen na Slovensko a do Maďarska. Česko problém dál řeší

Dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba do České republiky obnoveny nebudou, oznámil ve středu slovenský přepravce...