Jihlavský výrobce autoreflektorů investuje miliardy a přijme další lidi. Ilustrační foto

Jihlavský výrobce autoreflektorů investuje miliardy a přijme další lidi. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Jihlavský Automotive přijme další stovky lidí

Výrobce autoreflektorů Automotive Lighting hodlá investovat dvě miliardy korun do rozvoje. Významný regionální zaměstnavatel rozšiřuje svůj provoz v Jihlavě - Pávově: doplní jej o špičkové technologie a v létě pak otevře další provoz i v nedaleké Stříteži. Tam bude vyrábět náhradní díly.

Automotive chce v příštím roce přijmout 200 lidí, během dalších let bude nových zaměstnanců kolem pěti set. Na financování rozvoj firmě ministerstvo průmyslu závazně slíbilo poskytnutí investiční pobídky - především ve formě daňových úlev půjde o 950 milionů korun.

"Podmínkou získání pobídky je, že 40 procent nově zaváděných technologií musí být hi-tech," řekl finanční ředitel jihlavské pobočky firmy Luboš Lázna.

Podnik opouštějí miliony světlometů
Výroba náhradních dílů bude nabíhat postupně. Začne na přelomu července a srpna. "Během příštího roku se tam chceme dostat na výrobu milionu náhradních dílů za rok," řekl jednatel jihlavského závodu Automotive Lighting Petr Novotný.

Celkem letos firma v Jihlavě plánuje výrobu 4,3 milionů světlometů a obrat ve výši 6,5 miliardy korun. Nyní má 1 750 zaměstnanců. Jihlavský závod Automotive Lighting je největší pobočkou firmy v Evropě.

Jihlavský závod před dvěma týdny získal zakázku na výrobu 1,4 milionu světlometů pro vozy Renault Megane. "Novým vývojovým trendem je, že budeme dodávat daleko více reflektorů s LED technologií," dodal Novotný. Taková svítidla jsou menší, úspornější a lehčí.

Automotive si chce přizpůsobit dopravu
Firma chce dosáhnout vybudování okružní křižovatky u Stříteže na silnici I/38. "Do budoucna to vyloučeno asi úplně není, ale bude o tom třeba ještě vést řadu jednání," řekla Marie Tesařová z Ředitelství silnic a dálnic.

Ve spolupráci s městem Jihlavou pak chce firma Automotive Lighting prosadit, aby městská hromadná doprava z krajského města zajížděla i ke Stříteži, kam už nyní z Jihlavy dojíždí stovky lidí do práce.

V Jihlavě firma začínala v roce 1997 coby součást skupiny Robert Bosch GmbH. O rok později byla z poloviny majetkem koncernu Magneti Marelli. Od předloňska ji stoprocentně vlastní skupina Fiat.

Na počátku byl v Jihlavě pouze montážní závod s dvěma stovkami zaměstnanců, od roku 2000 zde byly do výroby zavedeny i náročné technologie. Nyní zabírají výrobní plochy závodu sedmatřicet tisíc metrů čtverečních, po rozšíření jich bude ještě o pětinu více.

Celosvětová produkce firmy zaujímá třicet procent trhu s automobilovými reflektory. Výhradně v Jihlavě se vyrábí mimo jiné maska pro Hondu Civic, či speciální světlomety s nočním viděním pro Mercedes.

,