GM se snaží razantně ořezat náklady.

GM se snaží razantně ořezat náklady. | foto: Profimedia.cz

GM dobrovolně opustí třetina dělníků

  • 13
Americkou automobilku General Motors čeká mohutný odliv zaměstnanců. Celkem 35 tisíc lidí totiž přistoupilo na nabídku dobrovolného odchodu z firmy za odstupné nebo předčasně nastoupí do penze. Celkem jde zhruba o třetinu dělníků.

Dalších 12 600 zaměstnanců odejde předčasně do důchodu z firmy Delphi. Ta je bývalou divizí na výrobu automobilových součástek GM, která skončila v bankrotu a v současnosti prochází restrukturalizací.

Zájem o předčasný odchod do důchodu byl mnohem vyšší, než společnosti očekávaly. To ocenili i ekonomové, kteří vítají rychlé snižování nákladů v obou firmách. Automobilka totiž loni vykázala ztrátu 10,5 miliardy dolarů.

„Je to skvělá zpráva. Je to víc, než kdokoli čekal. Je to dobré, ale je to teprve začátek cesty,“ uvedla analytička společnosti Global Insight Rebecca Lindlandová.

Generální ředitel GM Rick Wagoner upřesnil, že pro předčasný odchod do důchodu se rozhodlo 30 400 zaměstnanců. Zbývajících 4600 odejde za odstupné. To se pohybuje v rozmezí od 70 000 do 140 000 dolarů (1,5 až tři miliony korun).

,