GE Capital Bank se stále rozpíná

Do všech stran se loni rozrůstala na českém trhu GE Capital Bank. O šestinu jí stoupl počet klientů, zvýšil se její zisk i bilanční suma a lidé do ní ukládali o jedenáct procent více vkladů než v posledním roce minulého tisíciletí. Přesto ale její šéf Petr Šmída sní o dalším růstu. "Jsme připraveni být všude tam, kde se bude prodávat," prohlašuje.

Peněžní ústav, který patří k pětici největších bank v zemi, loni vydělal 843 milionů korun, zatímco o rok dříve hospodařil se ziskem 720 milionů. O necelých deset miliard na 78,5 miliardy korun stoupla také bilanční suma banky.

Své peníze loni GE Capital Bank svěřilo přes 577 tisíc klientů, což je meziročně o více než sto tisíc více. Jejich vklady stouply o téměř jedenáct procent na 42,3 miliardy korun.

Peněžní dům také takřka zdvojnásobil objem poskytnutných úvěrů na 11,8 miliardy korun, přičemž ale zachoval vysokou kapitálovou přiměřenost přes 41 procent.

Banka loni omezila počet obchodních míst zhruba o pětinu na 191 poboček, což jí pomohlo snížit provozní náklady téměř o 12 procent na 2,7 miliardy. Více než dvojnásobně na 222 se ale rozšířil počet bankomatů s logem GE.

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva banky Petra Šmídy může banka dalšího růstu dosáhnout i případnou akvizicí. Šmída nevyloučil případný zájem o Živnostenskou banku, jejíž majoritní vlastník, německá Bankgesellschaft Berlin, má finanční potíže. Cílem GE Capital Bank zůstává získat deset procent trhu drobných klientů.

,