(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

TGV + ICE + Pendolino dohromady? Na to zapomeňte, zatrhl fúzi Brusel

  • 27
Evropská komise (EK) zablokovala spojení německého Siemensu a francouzské společnosti Alstom. Fúze by podle ní ohrozila trh v oblasti železniční signalizační techniky a vysokorychlostních vlaků

Zablokování fúze oznámila komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Komisi neuspokojily ústupky a změny, které obě firmy nabídly ve snaze postoj EK změnit.

Spojení by podle komise vytvořilo nezpochybnitelného lídra trhu, výrazně zredukovalo soutěž v obou oblastech a zbavilo zákazníky, včetně provozovatelů železniční dopravy a správců infrastruktury, možnosti výběru dodavatele a produktů.

Chystaným spojením měla vzniknout druhá největší firma v oblasti železniční techniky na světě s ročními tržbami zhruba 15 miliard eur (384 miliard Kč). 

Siemens a Alstom představily svůj plán spojení už v září roku 2017. Do portfolia francouzského Alstomu patří mimo jiné vlaky TGV, jež jsou v současnosti nahrazovány novým typem AGV. Převzetím italské firmy Fiat Ferroviaria získala firma do svého portfolia i značku Pendolino. Vlaková divize německého Siemensu je zase známá vysokorychlostními vlaky ICE.

14. září 2016

,