České dráhy povede nový šéf - Petr Žaluda z AXA Czech Republic.

České dráhy povede nový šéf - Petr Žaluda z AXA Czech Republic. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Euro: České dráhy povede Žaluda

  • 15
České dráhy budou mít nového šéfa. Stane se jím Petr Žaluda. Dosavadní generální ředitel železnic Josef Bazala se postaví do čela vznikající dceřiné společnosti Českých drah ČD Cargo. Informaci přinesl server Euro Online. Úřady tvrdí, že o nových postech zatím rozhodnuto není.

Jedenačtyřicetiletý Žaluda tak podle serveru opustí post šéfa pojišťovací společnosti AXA Czech Republic, uvedl server s odvoláním na dobře informované zdroje.

„Nemohu to potvrdit ani vyvrátit, diskuse o personálním obsazení stále ještě probíhají,“ řekl iDNES.cz mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Obrázek

Petr Žaluda se možná stane novým šéfem Českých drah.

„Tuto informaci nemohu komentovat. Jde to mimo nás a nic o tom nevím,“ reagoval mluvčí společnosti AXA Marek Zeman.

„Nemůžeme vyloučit, že by Josef Bazala přešel na pozici generálního ředitele ČD Cargo a že by ho v čele drah mohl nahradit Petr Žaluda, ale jsou to předčasné spekulace,“ uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Podle něj se bude obsazení vrcholných postů řešit až v příštím roce.

Nákladní doprava se oddělí v prosinci
O tom, že se nákladní a osobní doprava Českých drah rozdělí na dvě společnosti, rozhodla vláda v říjnu. (více zde)

ČD Cargo vznikne 1. prosince se základním kapitálem 8,8 miliardy korun. Od mateřské firmy dostane například třetinu všech lokomotiv Českých drah a všech 32 tisíc nákladních vagonů. - více zde

V majetku ČD Cargo jsou také vybraná depa kolejových vozidel a železniční opravny. Z mateřské firmy do dceřiné přejde třináct tisíc z nynějších asi 55 tisíc zaměstnanců firmy.

Nákladní doprava Českých drah je pátá největší v Evropské unii, ročně přepraví zhruba 80 milionů tun zboží, jako jediná ve střední Evropě však dosud nefunguje samostatně.