Martin Jahoda, majitel společnosti Emco

Martin Jahoda, majitel společnosti Emco | foto: Emco

Emco nejsou jen cereálie. Společnost vsadila na alternativu masa z hrachu

  • 2
Společnost Emco se na českém trhu pohybuje téměř třicet let. S výrobou cereálních produktů prorazila nejen u nás, ale i v dalších 53 zemích. Loňské tržby překročily hranici 1,5 miliardy korun, což bylo o čtvrt miliard více než v předchozím roce. Letos chce firma na trh prorazit s výrobou vlastních rostlinných produktů a navázat na odvětví, kterému se v minulosti věnovala jako distributor.

Společnost začala nově s výrobou rostlinných produktů pod značkou Pan Hrášek. V nabídce má zatím čtyři produkty, ovšem sortiment se bude časem rozšiřovat, potvrdil ředitel a spoluvlastník společnosti Martin Jahoda. 

„Považuji tuto událost za významný milník v historii společnosti. Vstupujeme na trh s novou vlastní značkou, což je rostlinná výroba masa a sýrů. Výrobky jsou narozdíl od jiných rostlinných produkt na hrachovém základě, nikoliv na sójovém,“ doplnil ředitel.

Na vývoji nových rostlinných výrobků se podíleli i zástupci organizace ProVeg: „Emco s námi poctivě ladilo jejich receptury. Z výsledku jsme nadšeni a doufáme, že nadšeni budou i spotřebitelé,“ říká Martin Ranninger, ředitel ProVeg Česko.

S rostlinnými výrobky má Emco mnohaleté zkušenosti. V roli distributora na českém trhu dlouho budovalo značku rostlinných nápojů Alpro, kterou nyní vlastní firma Danone.

Česko už není gastronomická popelnice Evropy, říká expert na kvalitu potravin

Již v loňském roce začala společnost Emco vyrábět vlastní mini dorty, které distribuuje na webu Košík.cz, do sítě kaváren McCafé, do obchodu Iceland, Kaufland a do Globus kaváren a hypermarketů.

A poprvé v historii také akvírovala cizí firmu, a to pardubickou Days Menu, která vyrábí a dodává hotová, chlazená a mražená jídla.

Fotogalerie

Historie české rodinné společnosti Emco sahá do roku 1990, kdy její zakladatel Zdenek Jahoda začal s dovozem prvních snídaňových cereálií do České republiky. 

Největším zahraničním trhem se v loňském roce stalo Japonsko, kam Emco vyváží zejména křupavé mysli vyráběné z českého ovsa zpracovávaného ve vlastním ovesném mlýně. Od roku 2014 mají vlastní výrobní halu v Hrdlech u Litoměřic, kterou museli kapacitně rozšířit.