Na Benzině otevřel první autobankomat, umí i posílat platby

  • 12
Na čerpací stanici Benziny v Argentinské ulici v pražských Holešovicích lze nově vybrat peníze z bankomatu Komerční banky přímo z auta. Řidič zastaví u stojanu a z okénka vozu může vybírat nebo vkládat hotovost a provádět i další platební operace.

Firma v pondělí v tiskové zprávě dodala, že jde v současnosti o jediný takto umístěný bankomat v ČR.

Bankomat je podle společnosti výškově upraven pro ovládání z okénka automobilu, a to i v případě SUV nebo dodávek. Pilotní zařízení je řidičům k dispozici nepřetržitě, do konce letošního roku chce Benzina rozšířit projekt na další dvě čerpací stanice. „Další rozšiřování této služby bude záviset na zájmu motoristů,“ uvedla výkonná ředitelka pro Platební a transakční služby Komerční banky Jana Švábenská.

V Americe běžné

Benzina uvedla, že na celém světě je přibližně 68 800 tzv. drive-up bankomatů, ve kterých je možné vybrat peníze přímo z auta. To jsou asi dvě procenta z celkového počtu bankomatů ve světě. Nejvíce rozšířeny jsou tyto bankomaty v USA (40 procent všech bankomatů) a v Saúdské Arábii (13 procent). Dalšími zeměmi, ve kterých podíl drive-up bankomatů činí více než procento, jsou Pákistán, Kanada, Írán, Singapur a Spojené arabské emiráty, dodala firma.

Lukáš Kropík z tiskového centra České spořitelny (ČS) řekl, že ČS testovala možnost výběru peněz v ČR z bankomatu u tankovacího stojanu už před více než deseti lety. „Tehdy jsme tuto možnost zkoušeli na třech čerpacích stanicích. Ukázalo se, že v ČR není o tuto možnost takový zájem, jako například v USA,“ uvedl.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka je podobný typ bankomatů určen pro úzký okruh uživatelů, masivní rozšíření proto neočekává. „Služby založené na americkém principu drive nejsou v Evropě až tak rozšířené, jelikož Evropané jsou konzervativnější,“ uvedl.

Benzina je lídrem tuzemského trhu čerpacích stanic, celkem má 404 pump. Celkový počet bankomatů v ČR stoupl loni podle Sdružení pro bankovní karty o 244 na 4616.